Index Vakbarát Hírportál

Száz éve nem volt ilyen meleg Lappföldön

2021. július 6., kedd 13:56

Több mint száz éve nem volt olyan meleg Lappföldön, mint vasárnap, az idei június pedig az eddigi legforróbb volt az országban − adta hírül az MTI. A lappföldi Kevóban vasárnapra 33,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, amire 1914 óta nem volt példa.

A rendszeres mérések kezdete, 1844 óta nem volt még olyan forró a június Finnországban, mint idén − jelentette a finn országos meteorológiai szolgálat. A skandináv országokban az elmúlt hétvégén szintén rekordközeli hőmérsékleteteket mértek, néhány helyen 34 fokot is. A szakemberek attól tartanak, hogy a klímaváltozás fokozta katasztrofális időjárási körülmények a következő hónapokban tovább romolhatnak.

Michael Reeder, az ausztrál Monash Egyetem meteorológia professzora szerint az Európában és Észak-Amerikában tapasztalható időjárás összefügg. Mint írta, a Csendes-óceán nyugati részén, Japán közelében egy trópusi alacsony nyomású terület zavarta meg a légkört, amely az egész féltekén hullámokat keltett. Ez a jelenség az úgynevezett Rossby-hullám, a légkör, valamint az óceánok nagyléptékű hullámmozgása. A hullám Kanada nyugati részén tört meg, és ez idézte elő a hőhullám kialakulásának feltételeit.

Rovatok