Index Vakbarát Hírportál

Orosz vadászgépek zavarták meg a spanyol kormányfő és a litván elnök sajtótájékoztatóját

2021. július 8., csütörtök 18:18

Két orosz harci repülőgép miatt kiadott riadó zavarta meg Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Gitanas Nauseda litván elnök csütörtöki sajtókonferenciáját a litvániai Siauliaiban működő NATO-támaszponton − adta hírül az MTI. A balti ország elnöki hivatala által közzétett videón látható, hogy a két politikusnak villámgyorsan el kellett hagynia a sajtókonferenciát, helyet adva a készültségi vadászgépekhez siető pilótáknak és technikusoknak.

A litván hadsereg szóvivője elmondta: két Szu−24-es orosz harci repülőgép elektronikus azonosító jelzés nélkül repült át a Balti-tenger felett a nemzetközi légtérben. A pilóták sem a repülési tervüket nem közölték, és kapcsolatot sem létesítettek a litván légi irányítással. Azért kellett elfogómanőverre riasztani a litván gépeket, hogy észleljék és azonosítsák az idegen harci repülőket.

Mint láthatják, minden remekül működik. Megerősíthetem, hogy az elfogó vadászgépek kevesebb mint tizenöt perc alatt a levegőben voltak

− közöltea litván elnök fél órával a megszakított sajtókonferencia után. A spanyol kormányfő szerint

ez egy valós incidens, amely rámutat itteni jelenlétünk fontosságára.

Jelenleg hét Eurofighter típusú harci repülőgép és 130 spanyol katona állomásozik Siauliaiban a balti ország légterének védelmére. Az orosz védelmi tárca közlése szerint a harci repülőgépek az orosz Balti Flotta légvédelméhez tartoznak, jogszerűen vettek részt egy hadgyakorlaton a nemzetközi légtérben, és nem sértették meg más országok határait.

Oroszország nemrég figyelmeztető lövéseket adott le egy brit romboló útvonalára ugyanilyen típusú katonai repülőgépekről. A brit védelmi minisztérium azonban azt állította, hogy a romboló ukrán felségvizeken haladt át a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően.

Rovatok