Index Vakbarát Hírportál

Véget ér a leghosszabb amerikai háború

2021. július 9., péntek 08:06

Augusztus 31-én lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban – jelentette be Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban. Kijelentette, hogy véget vetnek az Egyesült Államok leghosszabb háborújának. Mint mondta, egyedül az afgán nép joga és kötelessége dönteni a saját sorsáról és arról, miként irányítsák országukat a jövőben.

Nem nemzetépítés céljával mentünk Afganisztánba

– fogalmazott az amerikai elnök. Hangsúlyozta, hogy az afgán vezetőknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, a térség államainak pedig fokozniuk kell erőfeszítéseiket egy politikai rendezés érdekében. Közölte azt is, hogy az Egyesült Államokat segítő afgán tolmácsok ezreit áttelepítik más országokba.

Joe Biden beszélt arról is, hogy még júliusban megkezdik a különleges bevándorlási vízumokkal rendelkező afgán állampolgárok légi járatokkal történő evakuálását az Egyesült Államokba – számolt be az MTI.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy a radikális iszlamista tálibok körzetközpontok tucatjait rohanták le és a tartományi központpontokat fenyegetik.

Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) kedden közölte, hogy több mint 90 százalékban végrehajtották az amerikai csapatkivonást Afganisztánból.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek ismét hatalomra. A radikálisok az ország több pontján is előrenyomulnak.

Az Egyesült Államok mindössze 650 katonát hagy Afganisztánban a kabuli nagykövetsége védelmére. 

A britek is kivonulnak Afganisztánból 

Megkezdődött a brit hadsereg utolsó alakulatainak kivonása Afganisztánból, és a kontingens zöme már haza is tért – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.

A londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában elmondta: soha nem volt cél a nemzetközi katonai jelenlét véglegesítése Afganisztánban. Nagy-Britanniának és a NATO-szövetségeseinek mindig is az volt a szándéka, hogy katonáit kivonja Afganisztánból, a kérdés csak az volt, hogy mikor.

Úgy fogalmazott: a csapatkivonásra „soha nem kínálkozik tökéletes pillanat”, de az Afganisztánban állomásozó brit fegyveres erők már 2014-ben beszüntettek minden harci műveletet, és a katonák nagy többsége azóta már haza is tért.

A brit kormányfő elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben 150 ezer brit katona szolgált Afganisztánban, és közülük 457 vesztette életét.

Nyilvánvaló okokból nem fogom felfedni távozásunk menetrendjét, de annyit elmondhatok a Háznak, hogy katonáink zöme már elhagyta Afganisztánt

– mondta parlamenti felszólalásában Boris Johnson.

Kijelentette: 2001 óta egyetlen terrortámadás sem indult afganisztáni területről nyugati célpontok ellen, a terroristák kiképzőtáborai megsemmisültek, és az al-Kaida terrorhálózat vezetésének megmaradt tagjai sem Afganisztánban élnek.

Rovatok