Index Vakbarát Hírportál

Kínát bíráló határozat született az Európai Parlamentben, a fideszes képviselők nem támogatták

2021. július 9., péntek 18:50

A lehető leghatározottabban elítélte az Európai Parlament (EP) Hongkong legnagyobb demokráciapárti lapjának, az  az Apple Dailynek a bezárását, a vagyoneszközei befagyasztását és újságíróinak letartóztatását. A 750 fős testület jogilag nem kötelező érvényű állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólítja a kínai vezetést, hogy „hagyjon fel az újságírók zaklatásával, engedje szabadon az önkényesen bebörtönzött foglyokat, és elítéli a demokráciapárti aktivisták elhallgattatása felé tett lépéseket″.  

Az 578 szavazattal elfogadott határozatban sürgetik a kínai hatóságokat a drákói nemzetbiztonsági törvény visszavonását Hongkongban. Kritikusok szerint ezzel a jogszabállyal lényegében bárki ellen fel lehet lépni zendülés és felforgató tevékenység címén. 

A határozat emellett felszólítják az uniós országokat, hogy helyezzék szankciók alá az emberi és nemzetközi jogok megsértőit Hongkongban, és sürgeti a tagállamokat, az Európai Bizottságot és az Európa Tanácsot, hogy ne delegáljanak kormányzati és diplomáciai képviselőket a 2022-ben esedékes pekingi téli olimpiára mindaddig, amíg a kínai kormány nem mutat javuló tendenciát az emberi jogok terén a városállamban, az ujgurok lakta Hszincsiang tartományban, Tibetben, Belső-Mongóliában és úgy mindenhol máshol Kínában. 

A szavazásról készült összesítés alapján majdnem az összes kormánypárti képviselő a határozat ellen szavazott.

Hölvényi György KDNP-s képviselő tartózkodott. 

A baloldali magyar politikusok, valamint a jobbikos Gyöngyösi Márton, mind igennel voksoltak. 

A magyar kormánypárti képviselők rendszeresen kerülik a Kínával szemben megfogalmazott kritikákat, ódzkodnak Peking elítélésétől. 

Rovatok