Index Vakbarát Hírportál

A cserkészek hatalmas kártérítést fizetnek a zaklatási ügyekért

2021. július 10., szombat 06:54

Az Amerikai Cserkészszövetség első lépésben 850 millió dolláros kártérítést fizet több tízezer embernek, akiket a szövetség vezetői vagy tagjai több évtizeden át szexuálisan zaklattak, molesztáltak.

A megállapodás „az Egyesült Államok történelmének legnagyobb, a gyermekek ellen irányuló, a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos megegyezése” – idézte a New York Times a felperesek egyik legnagyobb, 16 800 embert képviselő csoportjának jogi megbízottját.

Kenneth M. Rothweiler szerint azonban a felperesek további dollármilliárdos kifizetésekre számíthatnak a biztosítótársaságoktól és a cserkészeket támogató szervezetektől.

Ez csak a jéghegy csúcsa

– mondta az első, nagyobb, 850 millió dolláros (252 milliárd forintos) megállapodásról az ügyvéd, aki szerint az összeg csupán egy csipetnyi előleg ahhoz képest, amit a túlélők végül kézhez kaphatnak.

Az Amerikai Cserkészszövetség, a Boy Scouts of America 2020 februárjában 84 ezer szexuális zaklatással kapcsolatos panasz lavinájával szembesült. Csődvédelemért kellett folyamodnia, ugyanakkor jelezte, hogy az áldozatok kártalanítására egy alapítványt hoz létre.

A mostani megállapodást a bíróságon benyújtott indítvány szerint mintegy 60 ezer túlélő képviselője támogatja.

Amennyiben a bíró jóváhagyja az egyezséget, a kártérítést a zaklatások természete alapján különböző összegekben osztanák szét – mondta a részletekről Rothweiler.

A cserkészek szövetségi szervezete negyed milliárd dollárral járul hozzá a kártérítési alaphoz. A megegyezés tetemes részét a 250 helyi szervezet fizetné, amelyektől félmilliárd dollárt kértek készpénzben és ingatlanokban. A helyi szervezetek további 100 millió dollárt adhatnak hozzá olyan alapokból, amelyeket eredetileg a volt vezetők és alkalmazottak nyugdíjrendszerébe szántak.

A nemzeti szövetség szerint a nyugdíjalap amúgy is túlfinanszírozott.

A megállapodás segíti a helyi szervezeteket abban, hogy vagyonuk további terhelése nélkül teljesítsék a vagyonkezelő követeléseit, miközben az országos szervezettel együtt kilábalhatnak a csődből – áll az Amerikai Cserkészszövetség közleményében.

A nemzeti szervezettől származó 250 millió dollárt várhatóan készpénz és ingatlanok formájában gyűjtik össze. Emellett árverésre kell bocsátani egy Norman Rockwell-festménygyűjteményt is.

Már nem népszerű

A cserkészek létszáma 2019 óta 62 százalékkal csökkent. A helyi szervezetek egy részét jövőre összevonhatják, részben azért, hogy kifizethessék a kártérítés rájuk eső részét.

Az 1910-ben alapított cserkészszövetség gyermekek millióinak az értékrendjét formálta. A szexuális zaklatásokkal kapcsolatos vádak évtizedekkel ezelőtt hangzottak el először. A szervezetnek kezdetben sikerült a feljelentéseket eltitkolnia. Végül perek sorában derült fény a visszaélések tízezreire.

Az Amerikai Cserkészszövetség a csődeljárás iratai szerint 2,4 és 7,1 milliárd dollár közötti összegre becsüli a visszaélésekkel kapcsolatos követelések valószínűsíthető kártérítését.

Ugyanakkor az áldozatokat tömörítő testület több mint 100 milliárd dollárra taksálta a kártérítési követelések végösszegét.

A tét nagyságrendekkel nagyobb a közelmúltban szexuális visszaélésekkel kapcsolatos – köztük a katolikus egyház és az amerikai tornászszövetség ellen – indított ügyeknél.

A kártérítést tovább bonyolítják a viták arról, hogy a helyi cserkésztanácsoknak – amelyek számos értékes vagyontárgyat birtokolnak – mennyivel kellene hozzájárulniuk a kártérítési alaphoz.

Egyelőre nem tisztázott a biztosítótársaságok szerepe, mint ahogy a bíróságokat elárasztó összes követelés jogszerűsége.

Sokan az ügyvédeknek és pénzügyi tanácsadóknak kifizetett magas jutalékokat kifogásolják.

(Borítókép: az Amerikai Cserkészszövetség épülete Texasban. Fotó: Tom Pennington / Getty Images Hungary)

Rovatok