Index Vakbarát Hírportál

Tüntetések a kormány ellen Kubában, legalább száz embert letartóztattak

2021. július 13., kedd 06:30

Legalább száz aktivistát, újságírót és tiltakozót letartóztattak Kubában a hétvégi kormányellenes tüntetéseket követően, amelyekért a kommunista vezetés szerint az Egyesült Államok a felelős – közölte az emigránsok által működtetett Cubalex nevű jogvédő szervezet.

Az MTI beszámolója szerint Havanna utcáin csend honolt hétfőn, erős volt a rendőri jelenlét, az előző napi demonstráció helyszínét pedig elkordonozták. Gyakoriak voltak a kimaradások a mobilinternet-szolgáltatásban.

A Cubalex arról számolt be, hogy egyeseket már a megmozdulásokon őrizetbe vettek, másokat csak később.

Lehetetlenné válik itt az élet. Nem tudom, ez megtörténhet-e újra, a fővárost militarizálták. Ennek ellenére a kubaiak félelme mégis enyhül

– hangsúlyozta egy névtelenül megszólaló huszonegy éves helyi lakos a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Mások reményüket fejezték ki, hogy nem lesznek újabb tüntetések, szerintük a párbeszéd előremutatóbb és kockázatmentesebb lenne.

Vasárnap több kubai városban kormányellenes demonstrációk voltak, ezrek vonultak utcára, hogy így tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés és a rossz kormányzás, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen.

Hasonló nagyságú tüntetésekre már több mint huszonöt éve nem volt példa a karibi szigetországban.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök televíziós beszédében az Egyesült Államokat és a Kubát sújtó gazdasági szankciókat tette felelőssé a demonstrációkért, s felszólította támogatóit, hogy ne üljenek fel a provokációknak.

Rovatok