Index Vakbarát Hírportál

A lengyel miniszterelnök szerint az EU nem mér egyenlő mércével

2021. július 15., csütörtök 18:57

Megengedhetetlennek nevezte az új fegyelmi rendszert is magába foglaló igazságügyi reform miatti európai uniós megkülönböztetést Mateusz Morawiecki – adta hírül az MTI. A lengyel kormányfő az EU bíróságának csütörtöki ítéletére reagált.

A luxemburgi székhelyű bíróság csütörtökön összeegyeztethetetlennek találta az uniós joggal a lengyel bírák esetében alkalmazandó újfajta fegyelmi rendszert. Az uniós testület úgy látja, hogy a rendszer nem garantálja a bírák pártatlanságát és függetlenségét.

Morawiecki egy sajtóértekezleten újságírói kérdésre leszögezte: nem érthet egyet azzal, ha Lengyelországot másképp, rosszabbul, megkülönböztetett módon kezelik. A lengyel politikus szerint más uniós tagállamok alkalmaznak hasonló jogi megoldásokat, példaként Németországot és Spanyolországot említette.

Az uniós testület csütörtökön többek között a lengyel bírák kinevezési eljárását kifogásolta, illetve az igazságügyi reform keretében a bírák jelöltéségét véleményező igazságszolgáltatási tanács egy részét, a bíró tagokat a szejm képviselői választják meg a korábban megszokott bírói szervezetek helyett.

Rovatok