Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz életet követeltek az áradások Németországban

2021. július 16., péntek 17:14

Száz fölé emelkedett a németországi áradások halálos áldozatainak száma a hatóságok pénteki adatai szerint − adta hírül az MTI. A legutóbbi, reggeli adatok 93 halálos áldozatról számoltak be. A természeti katasztrófa az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék–Pfalz tartomány és Észak-Rajna–Vesztfália tartomány egy részét sújtotta.

Észak-Rajna–Vesztfáliában legalább 43-an, míg Rajna-vidék–Pfalz tartományban legalább 63-an haltak meg az időjárási katasztrófa miatt. 

Észak-Rajna–Vesztfáliában huszonhárom városban és járásban küzdenek áradással. A legdrámaibb helyzet pénteken a Köln melletti Erfstadt Blessem negyedében alakult ki, ahol az alámosások miatt összeomlott több lakóház és egy középkori eredetű épületegyüttes, a blessemi vár egy része.

Armin Laschet tartományi miniszterelnök a belügyminiszterrel Düsseldorfban tartott tájékoztatóján elmondta: a kár nagyságát még felbecsülni sem lehet, mert nagy területek még víz alatt vannak. A rászorulók gyors segítségre számíthatnak, főleg azok, akik elveszítették otthonukat.

Jó hír azonban, hogy a katasztrófa sújtotta dombos vidéken végigkanyargó patakok és kisebb folyók duzzasztására épült völgyzáró gátak jó állapotban vannak és bírják a nyomást − tette hozzá a politikus, aki kiemelte, hogy egyedül a Bonn térségében fekvő Euskirchen melletti Steinbach patak völgygátjánál fenyeget szakadás.

Malu Dreyer, Rajna-vidék–Pfalz miniszterelnöke Mainzban elmondta, hogy a természeti csapás „nemzeti katasztrófa”. Sok embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, a mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak, egyedül a helikopteres egységek több mint 320 embert szállítottak biztonságos helyre. A kormányfő elmondta, hogy az emberek életének védelme mellett a károk felmérésére és az újjáépítés előkészítésére összpontosítanak, ami igen hosszú folyamatnak ígérkezik.

Mindkét tartományi miniszterelnök és Svenja Schulze szövetségi környezetvédelmi miniszter is a klímaváltozással hozta kapcsolatba a természeti csapást. A környezetvédelmi miniszter szerint törvénybe kell foglalni, hogy az alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös feladata. Ebből az is következik, hogy állandó, szilárd pénzügyi alapra kell helyezni a klímaváltozás következményeitől sújtott települések költségvetési támogatását − tette hozzá a politikus.

Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely meleg és nedves levegőt szállítva a hét eleje óta Németország felett kering, és sok helyütt napokig tartó esőzést okozott. Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő.

A közösségi oldalakon több felvétel és fénykép is megjelent a súlyos katasztrófáról. Ezen a felvételen a helyi lakosok mentenek ki a vízből egy tűzoltót:

A képen egy temető látható a Észak-Rajna–Vesztfália tartományban:

 Egy másik felvételen az ár egy konténert sodor végig a házak közötti szűk utcán:

A következő felvételen az áradás egy Volvo gépjárművet húz a mélybe:

 A víz az emberek mellkasáig ér az utcákon:

A hömpölygő víztömeg mindent elpusztít az utcákon az ország délnyugati részén található Rajna-vidék–Pfalz tartományban:

(Borítókép: Az özönvízszerű esőzés miatt keletkezett kráter a Köln város melletti Erfstadt Blessem nevû negyedében 2021. július 16-án. Fotó: MTI / AP)

Rovatok