Index Vakbarát Hírportál

Megszűnt az újság, őrizetbe vették a főszerkesztőt

2021. július 21., szerda 07:23

Szerda reggel őrizetbe vették a már megszűnt hongkongi újság, az Apple Daily főszerkesztőjét. Az újságíró őrizetbe vételével immár a lap nyolcadik vezető munkatársát állították elő – adta hírül az MTI. Lam Man-chungot, ahogy júniusban előállított kollégáit is, külföldi erőkkel történő összeesküvés gyanújával vették őrizetbe.

Az Apple Daily még júniusban szűnt meg, miután a hongkongi rendőrség nemzetbiztonságért felelős egysége nagyszabású, meglepetésszerű akció keretében június 17-én őrizetbe vette a lap öt munkatársát.

A bulvárhírekkel és politikai kommentárok megjelentetésével foglalkozó médium 26 éven át működött. A hatóságok a laphoz kötődő három cég vagyonát befagyasztották, mintegy 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint). A lap székházában és az őrizetbe vettek otthonaiban is végeztek házkutatást a hatóságok. 

Az Apple Daily alapítóját, Jimmy Lai-t még tavaly augusztusban vették őrizetbe a laphoz kötődő kilenc másik emberrel, köztük a saját fiával csalás és nemzetbiztonsági törvény megszegésének gyanújával. 

Rovatok