Index Vakbarát Hírportál

„Srebrenicában nem történt népirtás!”

2021. július 21., szerda 19:41

A volt Jugoszlávia területén az 1990-es évek első felében elkövetett  háborús bűnök miatt a Hágai Törvényszéken jogerősen életfogytiglanra ítélt egykori boszniai szerb politikus, Radovan Karadžić letartóztatásának a tizenharmadik évfordulójára időzítette a Boszniai Szerb Köztársaság által alapított és finanszírozott, úgynevezett független nemzetközi bizottság  az ezer oldalas „tényfeltáró” jelentésének nyilvánosságra hozatalát.

Srebrenicában nem történt népirtás

– idézi az egyik legnépszerűbb bosnyák napilap, a szarajevói Dnevni avaz háborogva a dokumentum bosnyákok számára legsértőbb megállapítását. 

E szerint a bizottság megállapította, hogy a Szerb Köztársaság hadserege a srebrenicai enklávét a vonatkozó háborús jogi szabályoknak megfelelően foglalta el a bosnyák erőktől, azaz a Naser Orić parancsnoksága alatt álló, Bosznia-Hercegovina hadseregének 28. divíziójától, és Naser Orić egységei követtek el háborús bűncselekményeket az ártatlan szerbek ellen. 

A katonakorú muzulmán férfiak lemészárlása a jelentés szerint jogszerű, mivel megfelelt a szerb erők 1992 november 4-én hozott határozatának. E szerint a felfegyverzett férfiaknak önként le kell tenni a fegyvert, ha ezt megtagadják, akkor jogszerű a fizikai megsemmisítésük. A jelentés szerint ezért a Hágai Törvényszék verdiktjét az utókor „felül fogja bírálni”.

AMIRE VISZONT ÍGY A DOKUMENTUM  TELJES MÉRTÉKBEN ALKALMATLAN, AZ BOSZNIA-HERCEGOVINA BOSNYÁK ÉS SZERB NEMZETISÉGŰ POLGÁRAINAK A MEGBÉKÉLÉSE.

A nemzetközi bizottság a honlapján az alábbi tagokat nevesíti: Izraelből Gideon Greif, Japánból Osza Jukie, az Egyesült Államokból Steven Meyer és Laurence French, Ausztráliából Roger W. Byard, Szerbiából Marija Đurić, Olaszországból Giuseppe Zaccaria, Nigériából Aderele Shinaba, Ausztriából Walter Manoschek, Németországból Markus Goldbach.

A teljes dokumentum itt tölthető le.

Rovatok