Index Vakbarát Hírportál

Oroszoszág állítólag sikeresen lecsatlakozott a világhálóról

2021. július 22., csütörtök 13:54

Saját „szuverén internettechnológiájának" tesztelése közben Oroszország sikeresen lecsatlakozott a világhálóról – írja a Moscow Times az RBK orosz gazdasági lapra hivatkozva. 

Ahogy az korábban megírtuk, az orosz hatóságok régóta dédelgetett álma, hogy ellenőrzésük alá vonják az internetet az orosz területeken, de az eddigi lekapcsolódási kísérletek vegyes eredményekkel zárultak. 

A RuNet (az internet orosz szegmense) megteremtését tömören azzal indokolják, hogy a világháló irányításához szükséges „kulcsjogok" amerikai kézben vannak, és fel kell készülni arra az esetre, ha az Egyesült Államok visszaélne ezzel. 

Az RBK forrásai szerint azt ellenőrizték a június 15. és július 15. között végrehajtott tesztfutamon, hogy a RuNet képes-e működni külső zavarás, blokkolás és egyéb fenyegetések alatt. 

A hivatalos eredményeket még nem értékelték ki, de a tesztet előzetesen sikeresnek minősítették

– tette hozzá az orosz lap névtelenül nyilatkozó forrása. 

A törvénybe iktatott éves RuNet-tesztelés idei fázisában értesülések szerint az állami telekommunikációs szolgáltató, a Rosztelecom, a négy nagy mobilszolgáltatója és a világ legnagyobb száloptikai kábelhálózat tulajdonosa is csatlakozott. 

Érdekesség: amellett, hogy a alternatív tartományrendszert (DNS) követel meg a RuNet, a szuverén internetről szóló törvény – mely alapján a teszteket végzik – előírja, hogy úgynevezett mélyellenőrző szoftvereket (DPI) telepítsenek az internetszolgáltatók a fokozott hatósági ellenőrzés érdekében.

Rovatok