Index Vakbarát Hírportál

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be Afganisztában, a tálibok megfékezése a cél

2021. július 24., szombat 15:44 | aznap frissítve

Országos kijárási tilalmat hirdetett szombaton a tálib lázadók második hónapja tartó átfogó offenzívájával szembesülő afgán kormány. A 34 tartomány közül csak háromban nem vezetik be az intézkedést – írja az MTI.

A belügyminisztérium közleménye szerint az erőszak megfékezése és a tálibok mozgásának korlátozása érdekében vezetik be az éjszakai kijárási tilalmat 31 afgán tartományban. Az intézkedés csak Kabult, az északkeleti Pancsir és a keleti Nangarhar tartományt nem érinti.

Ahmad Zia Zia, a védelmi minisztérium helyettes szóvivője közleményében azt írta, hogy a kijárási tilalom este tíztől hajnali négy óráig tart. Azt nem mondta, hogy meddig lesz érvényben.

A tálib lázadók május elején indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A tálibok nagy területeket foglaltak el, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket, amelyek jobbára csak a nagyobb közlekedési csomópontokat és a tartományi fővárosokat nem engedték át nekik. Közben a Dohában zajló béketárgyalásokon a kormány és a tálibok képviselői között hónapok óta nem mozdulnak el a holtpontról.

Nemrég kiderült, hogy a héten az Egyesült Államok több légicsapást is indított a tálibok ellen az afgán kormányerők felkérésére. 

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök pénteken jóváhagyott egy 100 millió dolláros vészhelyzeti költségvetést, amelyet az Afganisztánban elmenekülők támogatására fognak felhasználni. Az elnök továbbá azt is elrendelte, hogy az amerikai kormányzati szervek működési költségvetéséből további 200 milliót vonhatnak majd el ugyanezen célok érdekében, ha szükség lesz rá. 

Rovatok