Index Vakbarát Hírportál

Légicsapásokat mértek a tálibokra Afganisztánban

2021. július 24., szombat 09:47

Legalább négy légicsapást végrehajtott az amerikai haderő az afganisztáni tálib lázadók ellen az utóbbi napokban.

Szerdán és csütörtökön „legalább négy légicsapást” hajtottak végre az amerikaiak a tálibok ellen – írja anonimitást kérő kormányzati forrásokra hivatkozva a Washington Post. Az amerikai hadsereg az afgán kormányerők kérésére avatkozott be.

A támadások célja a lázadók felszerelésének és haditechnikai eszközeinek megsemmisítése volt. A lapnak egy anonim afgán katonai tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok légicsapásai „jelentős” beavatkozásnak minősültek, különösen az utóbbi hónapokkal összevetve. Zabiullah Mujahid, a tálibok szóvivője eközben úgy nyilatkozott, hogy a légicsapások megsértették a jelenleg is zajló béketárgyalások feltételeit.

Afganisztánban azután lángolt fel a polgárháború, hogy idén megkezdték a NATO-csapatok kivonását az országból. A tálib lázadók a visszavonulás után offenzívába kezdtek és visszaszorították a kormányerőket. Mark A. Milley,  az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerdán úgy nyilatkozott erről, hogy a tálibok már az ország területének felét elfoglalták, és továbbra is folytatják az előrenyomulást.

A Pentagon eheti közleménye szerint az amerikai erők 95 százalékát már kivonták Afganisztánból, így most már csak 650 katona maradt az országban, akik elsősorban a kabuli nemzetközi repülőteret, valamint az Egyesült Államok nagykövetségét védik.

A tervek szerint augusztus végéig az összes amerikai katona elhagyja Afganisztánt. Kenneth F. McKenzie, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának parancsnoka korábban azt ígérte, hogy ezt követően az amerikaiak nem fognak végrehajtani több akciót Afganisztánban, és legfeljebb azok ellen a radikálisok ellen lépnek majd fel, akik közvetlenül Amerika vagy valamely szövetségesük ellen terveznek végrehajtani terrortámadásokat.

Rovatok