Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Klára az izraeli nagykövettel tárgyalt a Pegasusról

2021. július 27., kedd 20:51

Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövettel tárgyalt kedden Dobrev Klára. A DK politikusa azt kérte, hogy Izrael vizsgálja ki. kapott-e engedélyt a Pegasus gyártó NSO arra, hogy eladja a magyar kormánynak a programot.

A DK politikusa azt írta: már korábban kiderült, hogy Izraelben a Pegasust gyártó cégnek, az NSO-nak engedélyt kell szereznie ahhoz, hogy exportálhassák a terméket. 

„Éppen ezért azt kértem a mai találkozónkon Hadas-Handelsman nagykövet úrtól, hogy Izrael állam vizsgálja ki a Pegasus-botrányt, és tekintsék át az engedélyezési gyakorlatot úgy, hogy a kémprogram ne kerülhessen diktátorok és más autokrata vezetők kezébe” – fogalmazott.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök – akit a gyanú szerint lehallgattak a programmal – azt kérte az Naftai Bennet izraeli miniszterelnöktől, hogy vizsgálják ki: valóban megtörtént-e a lehallgatás. 

A botrány nemzetközi szinten egyre csak terebélyesedik, számos ország vizsgálatot indított már a feltételezett lehallgatások ügyében. Idehaza a nemzetbiztonsági bizottság ülésén is szó esett az ügyről, de a testület nem tudott határozatot hozni, mivel a fideszes képviselők nem mentek el a megbeszélésre

Rovatok