Index Vakbarát Hírportál

Óriási tűz ég Szicíliában, nyolcszáz tűzoltó küzd ellene

2021. augusztus 1., vasárnap 18:15

Tűzoltók százai küzdenek az Olaszország déli részén tomboló erdőtüzekkel – közölték vasárnap az olasz hatóságok az MTi tudósítása szerint.

Csak Szicíliában több mint nyolcszáz tűzoltó volt bevetésen.

A műveleti egységeknek az utóbbi 12 órában 230-nál is több alkalommal kellett kivonulniuk.

Az olasz kormány a kialakult helyzetre tekintettel további egységek átvezényléséről döntött: az ország más részeiből, így Dél-Tirolból, Venetóból, Piemontból és Lombardiából is küldenek tűzoltókat Szicíliába. Mario Draghi kormányfő erről vasárnap rendelkezett Nello Musumeci szicíliai kormányzó kérésére.

A lángokat már repülőről is oltják a szigeten, illetve a dél-olasz Puglia és Calabria tartományokban is. Szicíliában a lángnyelvek leginkább Cataniát és környékét fenyegetik. Salvatore Pogliese, Catania polgármestere szerint város déli negyedeinek egy része „teljességgel megsemmisült”. Mint írta: az erdőtüzek kifejezett csapást jelentenek több család és vállalkozás számára.  

Szicíliában az utóbbi napokban 40 Celsius fok fölé emelkedett a hőmérséklet, így a szárazság, a hőség és az erős széllökések miatt a lángok gyorsan terjedtek. Egyes tűzesetek azonban – a hatóságok gyanúja szerint – gyújtogatásokra vezethetők vissza.

Szicília mellett Szardínián is durva erdőtüzek pusztítottak az utóbbi napokban, többek közt egy több ezer év, kihalófélben lévő vadolajfa is leégett. 

Délen tüzek, északon vihar pusztít

Miközben Olaszország déli része az erdőtüzekkel küzd, északon heves zivatarok, jégesők okoznak gondot. Dél-Tirolból például áradásokról és a viharok miatt kidőlt fákról érkeztek jelentések.

A polgári védelem riasztást adott ki Olaszország északi és középső régióira.

A jég sok helyütt elverte az oliva- és a kukoricatermést, és károkat okozott a gyümölcs- és a zöldségtermesztőknek is. A Coldiretti, az olasz kistermelők legnagyobb képviseleti szerve szerint a gazdáknak a térségben több millió eurós káruk van. 

Rovatok