Index Vakbarát Hírportál

Megölték az afgán kormány sajtófőnökét

2021. augusztus 6., péntek 16:03

Kabulban agyonlőtték az afgán kormány sajtófőnökét. A támadást az Afganisztán uralmára pályázó tálib szélsőségesek vállalták, szóvivőjük szerint a sajtóssal „korábbi tetteinek büntetéseként" végeztek. 

A hírt közlő MTI rámutat, a Dava Han Minapal ellen a pénteki imádság idején elkövetett merénylet csak a legutóbbi volt abban a támadássorozatban, amelyet a keményvonalas iszlamista csoport hajt végre Asraf Gáni elnök demokratikusan megválasztott kormányzata ellen.

Több tucat aktivistát, újságírót, hivatalnokot, bírót és közéleti személyiséget öltek meg a fegyveresek „iszlámellenes tevékenységért", külföldi erőkkel való  „kollaborációért", vagy éppen bosszúból. Ez utóbbi fenyegeti azokat, akik például tolmácsként dolgoztak a NATO-erőknél. 

Kedden Majdan Vardak tartomány Szájed Abad kerületének kormányzója is a tálib lázadók merényletének áldozata lett Kabulban.

Ross Wilson, a kabuli amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője Twitter-üzenetben azt írta, hogy lesújtva és elszörnyedve értesült Minapal meggyilkolásáról. Wilson barátjának és kollégájának nevezte Minapalt, aki munkája során mindig arra összpontosított, hogy igaz és valódi információt nyújtson minden afgánnak.

Eközben Kína és Oroszország már a talibánnal egyeztet, arra számítva, hogy hamarosan ők lesznek ismét Afganisztán valódi urai. 

Rovatok