Index Vakbarát Hírportál

Újabb tartományi székhelyet foglaltak el a tálibok Afganisztánban

2021. augusztus 9., hétfő 20:45

A radikális iszlamista lázadók elfoglalták az észak-afganisztáni Szamangán tartomány székhelyét, Aibakot – adta hírül az MTI. A hétvégén bevett Kunduztól mintegy száz kilométerre délnyugatra fekvő, 120 ezer lakosú Aibak ellenállás nélkül adta meg magát.

A tálibok vasárnap néhány óra alatt ellenőrzésük alá vontak három tartományi székhelyet: Kunduzt, Talikant és Szári-Pult. Az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató iszlamisták mindeközben megkezdték az előkészületeket Mazari-Sarifnak, Balh tartomány székhelyének a bevételére.

A Balh tartományi rendőrség közlése szerint a várostól harminc kilométernyire már zajlanak a harcok. A tálibok eddig hatot foglaltak el a 34 tartományi székhely közül, miután szombaton megszállták a Szári-Pultól északra fekvő Sibargant, Dzsauzdzsán tartomány székhelyét, a korábbi alelnök Abdur-Rasíd Dosztúm hadúr erősségét, pénteken pedig Zarandzsot, az Iránnal határos Nimrúz tartomány székhelyét.

A tálibok májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket.

Mindeközben a katari fővárosban, Dohában hónapok óta tartó afgánközi béketárgyalásokon a feleknek továbbra sem sikerül előrelépést elérniük. Az iszlám törvénykezést szigorúan alkalmazó tálibok 1996 és 2001 között már irányították az országot, amíg az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség meg nem döntötte a hatalmukat.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter Berlinben elutasította azokat a felhívásokat, hogy a német katonák térjenek vissza Afganisztánba Kunduz elfoglalása után, ahol egy évtizeden át állomásoztak. Az Egyesült Államok után a német kontingens volt a második legnagyobb létszámú Afganisztánban, amely a kunduzi harcokban a legtöbb katonáját veszítette el a második világháború óta.

Felkészült-e társadalmunk és a parlament, hogy fegyveres erőket küldjünk egy háborúba, s hogy sok katonával ott maradjunk legalább egynemzedéknyi ideig? Ha nem, a legjobb megoldás, ha a partnereinkkel közösen kivonulunk

– írta a tárcavezető a Twitteren.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szerint az erőszak fokozódása és kegyetlen jellege miatt a gyermekek élelmezése is nehézségekbe ütközik az évtizedek óta konfliktusok sújtotta országban. Az ENSZ Gyermekalapja arra is felhívta a figyelmet: nő a gyermekkatonák száma, és sok gyermek számára lelki sérülést okoz, hogy kénytelen végignézni a hozzá közel állók ellen elkövetett atrocitásokat.

Az UNICEF  hétfői közleménye szerint az elmúlt három napban legalább 27 gyerek halt meg, és legalább 136 sebesült meg a harcok következtében három déli tartományban, Kandahárban, Paktiában és Hosztban.

(Borítókép: Tálib zászlót tartó emberek az afganisztáni határ közelében Pakisztánban. Fotó: Abdul Khaliq Achakzai / Reuters)

Rovatok