Index Vakbarát Hírportál

Görögországban van, ahol már nincs mit elemésszen a tűz, máshol most jön a neheze

2021. augusztus 11., szerda 14:02

Változatlanul katasztrofális a helyzet Görögországban, ahol több mint egy hete erdőtűz pusztít – keddi adatok szerint – 586 helyszínen, miközben eddig 63 szervezett evakuálás történt.

A jó hír az, hogy az Évia szigetén dolgozó 900 görög és külföldi tűzoltónak lassan sikerül megállítani a tüzet, amelyben a szél lecsendesedése is segített, ráadásul hosszú idő után először látták meg a napot a füstfelhők között, 

az viszont szomorú, hogy ennek a másik oka, hogy a tűz már nem tud mit elemészteni

– írja az MTI.

A körülmények azonban nem mindenhol javulnak, a Peloponnészoszon továbbra is borzasztó a helyzet, amin nem segít, hogy éppúgy sűrűek az erdők és megközelíthetetlenek a szurdokok, mint Évián.

A tűzoltók azért dolgoznak jelenleg, hogy a lángok ne érjék el a Mainalon hegy erdőit, miközben Gortinia járás nagyjából húsz falujából evakuálni kellett a lakosokat a terjedő tűz miatt. Peloponnészoszon 580 görög és külföldi tűzoltó dolgozik, akikhez az ország több pontjáról is csatlakoznak még, hogy segítsék a munkát.

Az előzetes kárösszesítés alapján nagyjából 90 ezer hektár terület vált a lángok martalékává, amelyből 51 ezer hektár Évián, 10 ezer hektár pedig Peloponnészoszon égett le.

Rovatok