Index Vakbarát Hírportál

Berlin nagyon ideges: egy brit állampolgár kémkedhetett náluk az oroszoknak

2021. augusztus 11., szerda 16:55

Letartóztattak egy brit férfit Németországban azzal a gyanúval, hogy Oroszországnak kémkedett – írja a BBC.

Német szövetségi ügyészek szerint a David S.-ként említett férfi a berlini brit nagykövetségen dolgozott. A vádak szerint legalább egy alkalommal dokumentumokat adott át az orosz hírszerzésnek ez idáig ismeretlen összegért cserébe.

David S.-t kedden tartóztatták le a Berlin melletti Postdamban. Házkutatást tartottak nála, valamint a munkahelyét is átfésülték. A német külügyminisztérium szóvivője, amelyet az AFP hírügynökség idézett, azt mondta, hogy

Berlin nagyon komolyan veszi az ügyet, ugyanis egy közeli szövetségi partner állampolgárának német területen történő kémkedése elfogadhatatlan.

Gordon Corea, a BBC tudósítója azt állítja, hogy a gyanúsított után az Egyesült Királyság és Németország illetékes szervei közösen nyomoztak, a britek részéről többek között az MI5 (katonai hírszerzés) is.

A brit rendőrség egy 57 éves brit állampolgár németországi letartóztatásáról, valamint a terrorizmus elleni parancsnokságának bevonásáról adott ki közleményt. Magát a nyomozást a német hatóságok folytatják, de a britekkel továbbra is együttműködnek.

A férfit szerdán nyomozó bíró hallgatja meg. Az ügyészek elmondták, hogy a nagykövetségen helyi alkalmazottként alkalmazták.

Mind Németországnak, mind Nagy-Britanniának rendkívül feszült a kapcsolata Oroszországgal.

Az Egyesült Királyság szerint Oroszország a felelős a 2018 –as salisburyi idegméreg-támadásért a korábban Oroszországban kémkedésért elítélt Szergej Szkripal és lánya, Julia ellen. Ugyan mindketten túlélték a támadást, egy helyi nő azonban meghalt, miután egy – feltehetőleg a támadáshoz használt – méreggel töltött parfümösüveg került hozzá. Ezt a vádat Oroszország többször is cáfolta.

Németországban pedig Alekszej Navalnij orosz ellenzékit ápolták, miután tavaly egy orosz járaton megmérgezték Novicsok idegméreggel. Az orosz hatóságok többször tagadták, hogy közük lenne Navalnij megmérgezéséhez.

Rovatok