Index Vakbarát Hírportál

Koncentrációs táborok üzemeltetéséért állítanak bíróság elé többeket Németországban

2021. augusztus 12., csütörtök 22:02

17 esetben vizsgálódnak a német hatóságok olyan 90 év feletti idős emberekkel szemben, akiket a második világháborúban elkövetett bűnökért, a koncentrációs táborok üzemeltetéséért tartanak felelősnek – írja a Jewish News,

A cikk szerint a vádlottak közül két ember – egy 100 éves férfi és egy 96 éves nő – már idén ősszel a bíróság elé állhat. További 15 idős ember lehet még érintett hasonló ügyekben. Thomas Will, a náci háborús bűnöket vizsgáló német kormányzati szerv vezetője azt mondta:  kilenc esetben már folyik a hivatalos nyomozás, hat másik személlyel szemben pedig előzetes vizsgálatok folynak. 

az összes esetben azzal vádolják az embereket, hogy segédkeztek a tömeggyilkosságok elkövetésében. 

A 100 éves férfi Brandenburgban áll a bíróság elé amiatt, hogy a sachsenhauseni táborban őrként dolgozott 1942 és 1945 közt. A vád szerint bűnrészes volt szovjet foglyok lelövésében, valamint a táborban őrzött zsidók gázzal való kivégzésében, ami által összesen 3518 ember meggyilkolásában segédkezett. 

A 96 éves vádlott a stutthofi koncentrációs táborban dolgozott titkárnőként. Paradox módon őt egy fiatalok ügyeivel foglalkozó bíróság fogja meghallgatni,

mivel még kiskorú volt, amikor a táborban dolgozott. 

Az illetők személyazonosságát a hatóságok egyelőre a saját védelmükben nem hozták nyilvánosságra. 

Az eltelt idő nem jelenthet akadályt az előtt, hogy a Holokauszt szörnyű bűneiért igazságot szolgáltassunk

– mondta az esetekkel kapcsolatban Karen Pollock, a Holocaust Education Trust nevű szervezet vezérigazgatója.  Hozzátette: abban bíznak, hogy a büntetőügyek biztosítják, hogy az igazságra fény derüljön és a túlélőknek is megnyugvást hoznak. Németország 2011 óta küldi igazságszolgáltatás elé az egykori koncentrációs tábori őröket és másokat.

Rovatok