Index Vakbarát Hírportál

Több mint 150 ezer magyar kért tartós letelepedési engedélyt Nagy-Britanniában

2021. augusztus 12., csütörtök 19:33 | aznap frissítve

A határidő június végi lejártáig több mint 150 ezer magyar állampolgár folyamodott tartós letelepedési engedélyért a brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint – adta hírül az MTI. 

Nagy-Britannia tavaly január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de azok az EU-s polgárok, akik 2020 végéig, a brit uniós tagság megszűnése (brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen telepedtek le az országban, tovább maradhatnak az összes megszerzett jogosultságuk megtartásával együtt. 

ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért, hivatalos jogi nevén letelepedett státuszért kell folyamodniuk az érintetteknek. 

A brit belügyminisztérium csütörtöki részletes összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül a letelepedett státuszt 5 504 200-an kérték a június végi határidőig. A lista élén a lengyelek és a románok állnak több mint egymillió kérelemmel. 

Az ismertetett statisztika szerint 154 100 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért a június 30-i határidőig. 

Rovatok