Index Vakbarát Hírportál

Kirúgják Oroszországból a BBC-s riportert, aki kérdésekkel provokálta a belarusz elnököt

2021. augusztus 14., szombat 07:56

Nem hosszabbítják meg a BBC moszkvai tudósítójának az akkreditációját az orosz hatóságok. Sarah Rainsfordnak a hónap végén távoznia kell Oroszországból – adta hírül a brit műsorszóró.

Az orosz állami médiában az újságírónő kirúgását az országból azzal indokolták, hogy a britek sem adták meg az államilag támogatott  Russia Today és Sputnik újságíróinak a munkavállalási engedélyt, így nem tudnak jelen lenni nemzetközi eseményeken az Egyesült Királyságban. 

A történteknek nem kéne meglepetésként érnie a BBC-t, az orosz külügy már korábban jelezte, hogy megteszik a megfelelő lépéseket „az orosz újságírók vízummal kapcsolatos üldözése” miatt.

Az oroszul folyékonyan beszélő, korábban Havanában, Isztambulban és Madridban is dolgozó Rainsford számos oroszországi riportanyaggal jelentkezett az utóbbi évek alatt, egyebek közt járt az orosz északi sarkkörre telepített katonai bázison, legutóbb pedig a Moszkva által pénzelt belorusz rezsim fejét, Aljakszandr Lukasenkát faggatta minszki sajtótájékoztatóján. 

Raisnford arról kérdezte a belarusz elnököt a múlt héten, hogy mit gondol arról, az Egyesült Királyság újabb gazdasági büntetőintézkedéseket jelentette be Belarusz ellen. 

Dugjátok fel a szankcióitokat ott az Egyesült Királyságban! Ezer évig nem tudtuk, mi ez az Egyesült Királyság, és már tudni se akarjuk. Amerikai kutyák vagytok! 

– válaszolt Lukasenka a tőle megszokott finomsággal. 

Rovatok