Index Vakbarát Hírportál

Tálibok lőttek zászlójukat letépő tüntetőkre, legalább hárman meghaltak

2021. augusztus 18., szerda 15:42

A kelet-afganisztáni Dzsalálábád főterén tüntetők letépték a tálibok zászlaját és kitűzték az afgán zászlót.  A tálibok a tüntetők közé lőttek. Legalább hárman meghaltak és tizenketten megsebesültek az al-Dzsazíra jelentése szerint.

 A tálibok emellett néhány tüntetőt meg is vertek.

A Twitteren és máshol is olyan felvételeket is látni, ahol tüntetők egy csoportja egy emlékműre mászik, hogy kitűzze az afgán zászlót. Más felvételeken a demonstrálók az utcákon afgán zászlókat lengettek. Néhány felvételen eldördülő lövések is hallhatók.     

Egy tüntető arról beszélt, hogy az erőszaktól sem rettennek meg, de ismét összegyűlnek, mint mondta, hogy, megakadályozzák az afgán zászló meggyalázását.

Babrak Amirzada, egy helyi tévé riportere elmondta, hogy őt és egy másik televíziós operatőrét megverték a tálibok, miközben megpróbáltak a zavargásokról tudósítani – írja a The Associated Press hírügynökség.

Eközben  Kabulból több repülőgép indult Németországba és az Egyesült Királyságba menekültekkel a fedélzetein. Az Egyesült Államok közölte, hogy eddig mintegy 3 200 embert evakuáltak Afganisztánból, csak kedden 1 100-at.

Egy kabuli sajtótájékoztatón a tálibok megígérték ,hogy biztosítják a nők jogait az iszlám szabályrendszere szerint.

Rovatok