Index Vakbarát Hírportál

300 millió dollár értékű bitcoin pénzmosásában vallotta magát bűnösnek egy ohiói férfi

2021. augusztus 19., csütörtök 09:08

Egy ohiói férfi bűnösnek vallotta magát egy több, mint 300 millió dollár értékű bitcoinos pénzmosási ügyletsorozatban. A 38 éves Larry Dean Harmon többek között kábítószer-kereskedőknek segített elrejteni kriptovalutáik forrását.

Harmon egy fővárosi, washingtoni szövetségi bíróságon zajló büntetőügyében beleegyezett abba, hogy több, mint 4 400 bitcoinjáról önként lemond. Ennyi bitcoin jelenlegi értéke több, mint 200 millió dollár.

Harmonra akár húsz éves börtönbüntetést és több száz millió dolláros pénzbüntetést is kiszabhatnak – írja a CNBC

Harmon a kétes pénzügyi machinációkban érintettek – például Bróker Marcsi, aki messze nem tartozik e kör elitjébe – egyik kedvenc rejtekhelyén, Belize-ben is fenntartott egy lakóhelyet. 

Beismerő vallomásában Harmon  azt is elismerte, hogy a Darknet-alapú szolgáltatása, a Helix számos Darknet-piaccal, például az AlphaBay-vel, az Evolution-szal és a Cloud 9-vel is partnerségben állt, hogy bitcoin-pénzmosási szolgáltatásokat nyújtson az ügyfeleknek.

A Helix nevű szolgáltatást Harmon 2014-től 2017-ig üzemeltette. Ezen keresztül jutalék ellenében úgy tudott bitcoint küldeni, hogy a címzettnél rejtve maradt a valódi feladó kiléte. Mondani sem kell, hogy a

szervezett bűnözői körök számára mindez a pénzügyi szolgáltatások 21. századi Kánaánjának minősült.  

 A darknet sok mindenre szolgál. Egyrészt diktatúrákban a szólásszabadság online bástyája, másrészt az internet sötét oldala, ahol bűnözők rendezik számláikat egymás között.   

A darknetet  részben olyan bűnözők mozgatják, akik illegális árukkal kereskednek  és törvénytelen szolgáltatásokat nyújtanak

– mondta James Lee, az USA adóhivatala bűnügyi nyomozási osztályának vezetője.

Harmon ténykedését különösen azért tartja a társadalomra veszélyesnek az adónyomozó, mivel fejlett technológiai szolgáltatásaival jelentős segítséget nyújtott a bűnözőknek a törvénytelenül megszerzett pénzük tisztára mosásában.

Az USA igazságügyi minisztériuma közölte, hogy Harmon ügyében az IRS kiberbűnözési osztálya és az FBI washingtoni irodája egyéb szövetségi szervek bevonásával folytatott alapos nyomozást. Az amerikai igazságügyi minisztérium emellett a belizei társhatóságoktól is kapott értékelhető információkat.

Rovatok