Index Vakbarát Hírportál

Politico: Biden lerombolta a saját hitelességét

2021. augusztus 19., csütörtök 15:43

Az amerikai elnök nemrég még derűlátóan nyilatkozott az afganisztáni kivonulásról, a valóság viszont rácáfolt.

Igazmondóként kampányolt Joe Biden, Afganisztán azonban aláásta a hitelességét címmel közölte az amerikai Politico Rich Lowry, a National Review szerkesztőjének publicisztikáját szerdán. Lowry szerint

Joe Biden megtette magával, amit az ellenfelei nem tudtak: lerombolta a hitelességét egy jelentős és komoly következményekkel járó ügyben, amely nem fog feledésbe merülni.

Emlékeztetett: Biden védelmébe vette Afganisztán-politikáját, de azonnal cáfolták a helyszínről érkező felejthetetlen és rémisztő képek. A szerző szerint ha az elnök és az Egyesült Államok ki is tud szabadulni ebből a helyzetből,

Biden maradandó kárt okozott magának – karrierje szerint nem először – látványosan rosszul átgondolt szavaival.

Rámutatott: minden elnöknek nélkülözhetetlen szüksége van a hitelességre, ráadásul Biden a politikai brandje lényegi részévé tette a kényelmetlen igazságok kimondását. A 2020-as kampányban is azt mondta:

Mindig az igazságot fogom önöknek mondani. Elnökként ez a felelősségem. Ez az amerikai embereknek jár.

Lowry felidézte Biden júliusi 8-i sajtótájékoztatóját, ahol az elmúlt hetek eseményeinek fényében merőben téves helyzetértékelés hangzott el. Az elnök azt mondta, a tálib hatalomátvétel nem elkerülhetetlen, „zéró” párhuzamot lehet vonni Vietnámmal, semmiképpen sem fordulhat elő olyan, hogy egy nagykövetség tetejéről menekítik az embereket, a tálibok képességei nem mérhetők az afgán hadseregéhez, amelynek tagjai nem fognak egyszerűen elsétálni. Ráadásul Biden vitába szállt egy kérdéssel, amely az afgán kormányzat gyors összeomlására vonatkozó hírszerzési jelentésekre hívta fel a figyelmet.

Biden szavait később képek és videók cáfolták, amelyeken tálib zászlók lengenek Kabulban, tálib harcosok ülnek az elnöki palotában és kétségbeesett afgánok kapaszkodnak egy amerikai repülőbe – emlékeztetett Lowry. A szerző kiemelte azt is, hogy hétfői beszédében Biden csak azt ismerte el, hogy az események gyorsabban történtek, és nem túl meggyőzően ragaszkodott ahhoz, hogy a csapata „minden lehetőségre felkészült”.

Afganisztán – hacsak nem válik sokkal rosszabbá a helyzet – „nem lövi térden” Biden elnökségét Lowry szerint. Az emberek ambivalensen állnak a háborúhoz, és más események is történnek majd – fejtegette. Lowry szerint mindemellett „a Biden hitelességén esett csorba megmarad”.

Rovatok