Index Vakbarát Hírportál

Visszasírja-e majd Putyin Merkelt?

2021. augusztus 19., csütörtök 17:26

A távozó német kancellár minden lehetséges utódjánál jobban ismeri és érti Oroszországot.

Pénteken Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Angela Merkel, német kancellárként alighanem utoljára. Ebből az alkalomból elemezte a két vezető viszonyát csütörtökön Markus Wehner, a Frankfurter Allgemeine Zeitung berlini tudósítója.

Egyetlen állami vezetővel sem találkozott annyit Angela Merkel, mint Vlagyimir Putyinnal – emlékeztetett. Idejük volt rá: a német kancellár 2005 óta, az orosz elnök pedig 2000 óta van hivatalban, igaz, ez idő alatt egy ciklust kormányfőként töltött.

Most Merkel megy, Putyin marad, ez pedig elsősorban az orosz elnöknek jelent kihívást

– fogalmazott Markus Wehner.

A szerző szerint a német kancellár egyetlen lehetséges utódja sem fogja várhatóan alapjaiban megváltoztatni a német Oroszország-politikát, még ha Annalena Baerbock élesebben is fogalmaz Moszkvával kapcsolatban, mint Armin Laschet vagy Olaf Scholz, Angela Merkel távozása mégis problémát jelent az orosz elnöknek.

Éveken át Angela Merkel volt Vlagyimir Putyin kapcsolata az EU-hoz, az ő telefonszáma volt Európa telefonszáma. Még mindig nem tudni, ki tölti be ezt az űrt. Lehet, hogy Emmanuel Macron lesz, vagy a következő német kancellár

– fejtette ki Markus Wehner. Megjegyezte:

Egy biztos: más nem érti olyan mélységben Oroszországot, mint Angela Merkel.

Ami a pénteki találkozót illeti, a hivatalos közlések szerint kiemelten fognak beszélni Afganisztánról is, ahol a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója szerint vannak közös érdekeik.

De Merkel azt sem fogja hagyni, hogy háttérbe szoruljon az ukrán konfliktus a napirenden – jegyezte meg Markus Wehner, aki bölcsnek nevezte, hogy vasárnap Angela Merkel Kijevben tesz látogatást.

Rovatok