Index Vakbarát Hírportál

Navalnij felszólalt, újabb szankciókat léptettek életbe az oroszok ellen

2021. augusztus 20., péntek 22:28

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat az Egyesült Királysággal egyetértésben további szankciókat vetett ki kilenc orosz állampolgár és a moszkvai vegyifegyver-programhoz kötődő két szervezet ellen pénteken, Alekszej Navalnij megmérgezésének évfordulóján – adta hírül az MTI. Az orosz ellenzéki politikus nemrég arra szólította fel a nyugati hatalmakat, hogy újabb szankciókat vezessenek be a korrupt államok, így Oroszország ellen is.

Ned Price, az amerikai külügy szóvivője most úgy fogalmazott: továbbra is elítélik a 2020 augusztusában történt, Navalnij elleni merényletet és az azt követő intézkedéseket, beleértve a 2021 januári bebörtönzését, amelyek célja az volt, hogy leállítsák az orosz kormány kritizálására tett erőfeszítéseit. A vegyi fegyverek bármilyen használata elfogadhatatlan és ellentétes a nemzetközi normákkal – hangsúlyozta Price, hozzátéve:

Az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot, hogy tegyen eleget a vegyifegyver-egyezményből eredő kötelezettségeinek.

A szóvivő azt is közölte, hogy kilenc orosz állampolgárral szemben újabb szankciókat vezettek be.

A szankcionált személyek  az ország vegyifegyver-programjához vagy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) kötődnek, amelyet az Egyesült Államok felelősnek tart Navalnij megmérgezéséért. A pénzügyminisztérium közlése szerint a szankciók érintik a magánszemélyek és szervezetek összes, az Egyesült Államokban található ingó és ingatlan vagyonát.

Navalnij mérgezése a vegyi fegyverek használata elleni nemzetközi normák megdöbbentő megsértése volt, és része volt annak a kampánynak, amely az oroszországi ellenvélemények elhallgatására irányul

– mondta Andrea Gacki, az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatalának (OFAC) igazgatója.

Alekszej Navalnij egy éve, 2020. augusztus 20-án került kórházba Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk–Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények egyaránt a novicsok nevű harci idegmérget mutatták ki a szervezetében. Sokak szerint az FSZB emberei mérgezték meg, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért a berlini kórházi és rehabilitációs kezelés után. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését. Az ítélet értelmében az ellenzéki politikusnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Rovatok