Index Vakbarát Hírportál

Ausztria nem látja szívesen az afgán menekülteket

2021. augusztus 22., vasárnap 11:55

Sebastian Kurz osztrák konzervatív kancellár ellenzi, hogy Afganisztánból több menekülő embert fogadjanak be Ausztriába most, hogy a közép-ázsiai országban a radikális tálibok átvették a hatalmat – derült ki a politikus Puls 24 tévécsatornának adott, vasárnap adásba kerülő interjújából, amelyből részleteket hoztak nyilvánosságra.

Ausztria a 2015-ös és 2016-os európai migrációs válság idején lakossága több mint egy százalékának megfelelő számban fogadott be menedékkérőket. Kurz a karrierjét a bevándorlással szembeni kemény fellépésre építette, 2017 óta minden parlamenti választást megnyert – emlékeztet a Reuters hírügynökség az interjút ismertető anyagban.

Miközben az Európai Unió azon töri a fejét, hogy mit kezdjen azokkal az afgánokkal, akik az elmúlt húsz évben segítették a tevékenységét, Kurz azt mondta, hogy az Ausztriába jövetel nem lehet választási lehetőség.

Egyértelműen ellenzem, hogy most önként több embert fogadjunk be, ez nem fog megtörténni a kancellárságom idején

– hangoztatta Kurz az interjúban.

Ausztriában több mint negyvenezer afgán menekült él, ami a második legnagyobb szám Európában Németország után, ahol 148 ezren vannak – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) 2020-ra vonatkozó adataiból. Ausztria lakossága kilencszer kisebb, mint Németországé. Ausztria emellett semleges ország, és nem tagja a NATO-nak. Csak kevés katonát küldött Afganisztánba. A NATO honlapja szerint 16 katonát vezényelt az afgán biztonsági erők kiképzésére és tanácsadására irányuló Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű művelet keretében – emlékeztetett a Reuters.

Kurz a hazájukból menekülő afgánokról szólva kijelentette:

Nem az a véleményem, hogy több embert kellene befogadnunk. Épp ellenkezőleg.

Úgy vélekedett, hogy az Afganisztánból menekülő embereknek a régióban kellene maradniuk. Hozzátette, hogy a szomszédos Türkmenisztán és Üzbegisztán csak 14, illetve 13 afgán menekültet fogadott be, ami megegyezik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága által közzétett adatokkal – számolt be az MTI.

Rovatok