Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia is részt vesz a krími csúcstalálkozón

2021. augusztus 22., vasárnap 09:44

Eduard Heger (OLaNO) szlovák kormányfő hétfőn, augusztus 23-án Kijevbe utazik, ahol részt vesz az úgynevezett Krími Platform alakuló ülésén – tájékoztat róla a Körkép.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy a csúcstalálkozón sok más kormányfő mellett jelen lesz Áder János magyar köztársasági elnök is.

A találkozót az ukrán függetlenség harmincadik évfordulóján rendezik. Ez lesz az első kerek évforduló a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök épp ezért szervezte a Krími Platform nevű csúcstalálkozót, amelyen azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a nemzetközi közösség továbbra sem ismeri el a félsziget annektálásának jogosságát.

Eduard Heger miniszterelnök a csúcstalálkozón való részvétellel alátámasztja, hogy a Szlovák Köztársaság régóta Ukrajna mellett áll, és támogatja a területi integritását 

– közölte a szlovák kormányhivatal.

A Krím orosz annektálását a világ országainak többsége, köztük az EU és a NATO tagállamai sem ismerik el. Kijev mellett nyugati kormányok és nemzetközi jogvédő szervezetek is időnként bírálják Moszkvát, amiért az orosz hatóságok elnyomják a krími tatárokat, valamint üldözik mindazokat, akik felszólalnak a félsziget elcsatolása ellen.

A csúcstalálkozó résztvevőinek többsége Európából érkezik, államfői jelenléttel Magyarország mellett a balti államok, Lengyelország és Szlovákia lesz jelen. Kormányfői szinten képviselteti magát Románia, Georgia, Horvátország és Svédország, míg Svájcnak és Csehországnak a parlamenti elnöke teszi tiszteletét. Nyugat-Európából külügyminiszterek érkeznek, míg Nagy-Britanniából és Portugáliából a védelmi tárcák vezetői.

Rovatok