Index Vakbarát Hírportál

A görög miniszterelnök elismerte: hibáztak az erdőtüzeknél

2021. augusztus 25., szerda 20:59

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök az országot sújtó nyári erdőtüzekkel kapcsolatos szerdai parlamenti beszámolójában elismerte, hogy „történtek hibák” a bozóttüzek elleni küzdelemben, és többet is tehettek volna a lángok megfékezéséért – írja az MTI. 

Őszintén megmondom: jól felkészültünk, de nem elég jól ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni ezzel a jelenséggel

– jelentette ki a miniszterelnök a parlamentben. Micotákisz szerint a kormány „a legapróbb részletekig” megvizsgál minden hibát annak érdekében, hogy ne ismétlődhessenek meg.

Hozzátette: jövőre több tűzoltó repülőgépet vetnek be, illetve új hatóságot hoznak létre a katasztrófavédelmi munkálatok jobb összehangolása érdekében.

A miniszterelnök mindeközben dicsérte a kormány evakuálási rendszerét, amely segített biztosítani, hogy ne legyenek halálos áldozatok a civilek közt. Micotákisz beszámolója szerint augusztus óta naponta átlagosan 60 alkalommal ütött ki tűz Görögországban.

A miniszterelnök ígéretet tett arra is, hogy a tűzvészek által sújtott emberek segítséget kapnak otthonuk újjáépítéséhez. Hozzátette: az országot sújtó erdőtüzek rávilágítottak arra, hogy radikális változásokra van szükség a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Annak érdekében, hogy kezelni tudjuk a válságot, kénytelenek vagyunk mindenen változtatni: azon, hogy miként állítjuk elő a mezőgazdasági termékeket, hogy miként közlekedünk, hogyan állítjuk elő az energiát, és miként építjük fel házainkat

– fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő védelmébe vette a tűzoltóság és a polgári védelmi szolgálatok fellépését, hangsúlyozva, hogy a kormány számára a legfontosabbnak az életmentés számított. Ezenfelül köszönetet mondott a segítségnyújtásban részt vevő 23 országnak.

A görögországi erdőtüzek negyedmillió hektárnyi erdős területet sújtottak. A legnagyobb tűz az Athén közelében lévő Évia szigetén tombolt, napokba telt, mire meg tudták fékezni. A tűz ezenkívül az ókori olimpiai játékok helyszínének, Olümpiának a környékét is sújtotta a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén.

Rovatok