Index Vakbarát Hírportál

Saját biztonságuk érdekében kérik az otthonmaradásra a dolgozó afgán nőket

2021. augusztus 25., szerda 20:56

Elismerte Zabihullah Mudzsahíd tálib szóvivő, hogy azért nem javasolják a Kabul elestéig aktívan dolgozó nők munkába járását, mert nem tudják garantálni biztonságukat a tálib fegyveresektől. 

Bár a szóvivő kedden még arról beszélt, hogy igyekeznek kidolgozni egy módszert arra, hogy a nők visszatérhessenek a munkába, úgy tűnik, egyelőre nem született megoldás erre.

Az iszlám szélsőséges irányzatát követő talibán korábban fogadkozott, hogy biztosítják a női jogokat az iszlám jog (saría) keretei között, de konkrétumokat a mai napig nem közöltek. 

A Világbank éppen szerdán jelentette be, hogy felfüggeszti a fejlesztési projektekre szánt összegek folyósítását Afganisztánnak, részben a nőjogok kérdésessé válása miatt.

Beszámolók szerint Kabul eleste után a munkahelyekről azonnal eltűntek a nők, a férfiak pedig felhagytak a borotválkozással. Bár a tálibok amensztiát hirdettek, és egy mérsékelt imidzset próbálnak közvetíteni a nemzetközi közösség számára – mivel szükségük van a külföldi tőkére a kormányzáshoz –, jelentések szerint a fegyveresek hozzáláttak a megtorlóakciókhoz, elsősorban a velük kritikus sajtó munkatársaival és a NATO-erőkkel együttműködő afgánokat veszik célba. 

A fenti kép megtéveszthető lehet. Nem a nők eltüntetése a cél: az iszlám alapvetően tiltja az emberábrázolást, ahogy a bálványimádást is. Nem véletlenül nincsenek emberformák és képek a mecsetekben. Ennek érvényesítése térségfüggő, Dubajban például nem ez a gyakorlat. Az Iszlám Állam által megszállt területeken is kisatírozták a női arcokat a kozmetikai termékből. Persze a kérdés ennél jóval összetettebb

A CNN tudósítása szerint Mudzsahíd fogadkozott, hogy a nőknek szóló „Maradj otthon!” utasítás ideiglenes, és biztosra akarnak menni, hogy a nőkkel kellő tisztelettel bánjanak, és „ne adj Isten, bajuk essen”.

Egyúttal elismerte, hogy a fegyvereseknek még képzésre van szükségük abból a szempontból, hogyan bánjanak a nőkkel. 

Az amerikai műsorszóró emlékeztet: amikor legutóbb hatalmon volt a talibán 1996 és 2001 között, a nőknek megtiltották a munkát, ahogy azt is, hogy kíséret nélkül elhagyják otthonaikat, és ha már kimehettek az utcára, egész testet elfedő öltözéket, burkát kellett viselniük. 

Rovatok