Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij szomorú, hogy Ukrajna nem kell az Európai Uniónak

2021. augusztus 25., szerda 12:00

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy interjúban beszélt azokról a sikerekről, amelyeket az ország elért függetlenné válása három évtizede és Zelenszkij elnökségének két éve alatt – írja a Kárpáthír.

Sikerei között megemlítette a Németország és az USA vezetőivel folytatott tárgyalásokat, a Krími platform megrendezését és a korrupció ellen folyatott küzdelmet. Legtöbbet az ország egységét emlegette, mondván, hogy Ukrajna egy nagyon sokszínű ország, ahol különféle vallások, nyelvek, nemzetek léteznek egymás mellett, és ez a sokszínűség teszi gazdaggá.

Az ukrán külkapcsolatokra rátérve sajnálkozásának adott hangot, hogy 

egy ilyen hatalmas, erős és gazdag ország, mint amilyen Ukrajna, az ukránokon kívül nem kell senkinek. 

Hozzátette:

Ukrajna nemcsak kér, de segít is az EU-nak, például a koronavírus elleni küzdelemben, mert ez egy olyan ország, amelyre bárki bizton számíthat.

Az Ukrajnai román kisebbség jogainak tiszteletben tartására kérte Florin Citu a román miniszterelnököt

A román kormány közleménye szerint Románia miniszterelnöke a Krími Platform kijevi alakuló ülésén tárgyalt Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel – írja meg a Maszol.ro.

A találkozón Florin Cîţu elmondta, hogy Románia kész szélesíteni az együttműködését Ukrajnával, többek között a román-ukrán kormányközi vegyes bizottság idei összehívásával. A két fél kifejezte azt az óhaját, hogy a szállítás és az infrastruktúrafejlesztés terén vonják szorosabbra a kapcsolatokat, illetve hozzanak létre négy új határátkelőhelyet Ukrajna és Románia között. A találkozón ugyanakkor Florin Cîţu arra kérte tárgyalópartnerét, hogy Kijev tartsa tiszteletben az ukrajnai román kisebbség jogait

Ukrán Zászló lebegett Moszkva felett 

Egy léggömbökhöz rögzített ukrán zászlót engedtek fel a Vörös tér közelében hétfőn (augusztus 24.) aktivisták, az ukrán nemzeti lobogó napjának alkalmából – tájékoztat róla a KárpátHír.

A történtekről felvétel is készült, ami gyorsan körbejárta a világhálót a közösségi médiában. A felvételt Julija Hrisina, a Nép Szolgája ukrán kormányzópárt parlamenti frakciójának a tagja hozta nyílbábosságra saját Telegram-csatornáján.

A zászlót a nemzeti lobogó napján, augusztus 23-án engedték fel ismeretlenek. A felvételeken az látszik, hogy a kék-sárga zászlót négy darab héliummal töltött léggömb emelte fel a levegőbe. Arról nincs információ, hogy az aktivisták tettének lett-e valamilyen következménye.

Rovatok