Index Vakbarát Hírportál

Diplomaták és kémek a Havanna-szindróma áldozatai

2021. augusztus 26., csütörtök 10:34

Az Egyesült Államok kormánya újabb vizsgálatot indított, miután a berlini amerikai nagykövetség több munkatársa rejtélyes tüneteket tapasztalt magán. A célzott támadások mögött Oroszországot gyanítják.

Legalább két, Németországban állomásozó amerikai tisztségviselő orvosi kezelésre szorult, miután a Havanna-szindróma néven ismert egészségügyi panasz tünetei jelentkeztek rajtuk – idézett amerikai diplomatákat a Wall Street Journal.

A hányinger, a kibírhatatlan fejfájás, a zsibbasztó fülfájás, a fáradtság, az álmatlanság és a lomhaság az elmúlt hónapokban kezdtek jelentkezni. Néhány áldozat munkaképtelenné vált – mondták az illetékesek.

Ezek az első esetek, amelyeket egy olyan NATO-országból jelentettek, amely amerikai csapatoknak és nukleáris fegyvereknek ad otthont.

Néhány berlini áldozat hírszerző tiszt vagy diplomata volt, akik Oroszországgal kapcsolatos kérdéssel, például a gázexporttal, a kiberbiztonsággal és a politikai beavatkozás témáival dolgoztak – közölték amerikai diplomaták és a betegséggel kapcsolatos vizsgálatot ismerő személyek.

A Havanna-szindrómának a kubai főváros a névadója, ahol 2016-ban először dokumentálták a jelenséget. Kiváltó oka még mindig nem teljesen tisztázott, de egyes tudósok szerint egy külföldi szereplő által alkalmazott mikrohullámú impulzusfegyver „irányított energiájú támadásának” a következménye lehet.

Kuba után Kínában, Oroszországban és Ausztriában is megbetegedtek amerikai diplomaták.

Nagyjából két tucat lehetséges új esetről számoltak be júliusban az osztrák fővárosban ténykedő amerikai kémek és diplomaták. Ezt több, mint bármely más városban, kivéve magát Havannát – ismertette a részleteket a rejtélyes bécsi kórról elsőként tudósító New Yorker.

„Partnereinkkel összehangoltan erőteljesen vizsgáljuk az amerikai nagykövetség bécsi közösségében vagy bárhol másutt jelentkező, megmagyarázhatatlan egészségügyi incidenseket” – ezt közölte akkor a State Department.

A CIA veteránja irányítja a nyomozást

Az amerikai törvényhozók közben sürgetik a Biden-kormányt, hogy fokozza erőfeszítéseit a megmagyarázhatatlan betegségek felderítésére.

Bár a tünetegyüttes kiváltó oka továbbra is szinte megmagyarázhatatlan, az amerikai nyomozók azt gyanítják, hogy Oroszországnak köze lehet hozzá. A német Der Spiegel és a Bellingcat oknyomozó portál egyaránt arról számolt be, hogy

az orosz kormányszervek egy ideje egy titkos programban olyan módszeren dolgoznak, amellyel távolról, a célpont mobiltelefonján keresztül veszélyes hullámokat lehet kibocsátani.

A Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA közben az Oszáma bin Láden utáni hajtóvadászat egyik veteránját bízta meg annak a munkacsoportnak a vezetésével, amelynek feladata a tünetek okának felderítése.

Azokat érte támadás, akik Oroszországgal foglalkoztak

Az egyik beteg, aki nemrégiben egy európai fővárosban lévő állomáshelyéről a marylandi Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központba került át kivizsgálásra, azt mondta: az orvosok olyan típusú agysérülést diagnosztizáltak, mint amit a robbanások lökéshullámainak kitett embereknél lehet látni.

A tüneteket szúró fülfájás, magas hangú elektronikus zaj és fülnyomás előzte meg. A beteg kezdetben azt hitte, hogy a tüneteket a koronavírus elleni, korábban kapott védőoltás váltotta ki.

Nincs bizonyíték arra, hogy mi okozta tüneteinket, de feltűnő, hogy néhányan közülünk Oroszországgal kapcsolatos ügyeken dolgoztak

– mondta a diplomáciai alkalmazott.

„Bármiről is van szó, ez a terrorizmus egy formája. Súlyos sérüléseket okozott, amelyek néhányunk életét mindörökre megváltoztatta” – tette hozzá az áldozat.

Orosz reagálás: „fake news”

Berlinben az amerikai nagykövetség egyelőre nem értesítette a német kormányt, mert a követség még mindig belső vizsgálatot folytatott.

A Németországban folytatott ellenséges orosz tevékenységek – a dezinformációs kampányoktól kezdve a kémkedésen át a hekkelésig – a hidegháború óta nem látott szintre emelkedtek – ezt jelentette ki a német belföldi hírszerző ügynökség, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője még az év elején.

„A módszerek egyre durvábbak, és az eszközök egyre brutálisabbak” – mondta Thomas Haldenwang.

A berlini orosz követség most nem reagált a vádakra, viszont emlékeztetett egy magas rangú tisztviselő nemrégi megjegyzéseire, aki elutasította a vádakat, miután az amerikai nagykövetség munkatársai megbetegedtek Bécsben.

„Az oroszellenes propagandagépezet továbbra is hamis történeteket gyárt” – mondta akkor Alekszandr Bikantov, az orosz külügyminisztérium sajtóosztályának igazgatóhelyettese.

(Borítókép: Kay Nietfeld / picture alliance / Getty Images)

Rovatok