Index Vakbarát Hírportál

Havanna-szindróma: miért éppen Bécsben bukkant fel a kór?

2021. július 20., kedd 10:29

Az osztrák hatóságok vizsgálják azokat a jelentéseket, miszerint a Bécsben szolgálatot teljesítő amerikai diplomatáknál a Havanna-szindróma néven elhíresült rejtélyes betegség tüneteit észlelték.

„Nagyon komolyan vesszük ezeket a jelentéseket, és a fogadó államként betöltött szerepünknek megfelelően együttműködünk az amerikai hatóságokkal az ügy megoldásában” – idézte a CNN az osztrák európai és nemzetközi ügyek minisztériumának közleményét.

„Az Ausztriába kiküldött diplomaták és családtagjaik biztonsága számunkra elsődleges fontosságú” – tette hozzá a minisztérium.

Nagyjából két tucat lehetséges új esetről számoltak be az osztrák fővárosban ténykedő amerikai kémek és diplomaták. Ezt több, mint bármely más városban, kivéve magát Havannát – ismertette a részleteket a rejtélyes bécsi kórról elsőként tudósító New Yorker.

„Partnereinkkel összehangoltan erőteljesen vizsgáljuk az amerikai nagykövetség bécsi közösségében vagy bárhol másutt jelentkező, megmagyarázhatatlan egészségügyi incidenseket” – ezt közölte a State Department.

A Havanna-szindróma tünetei

A Havanna-szindróma áldozatai különböző tünetekről és fizikai érzésekről számoltak be: köztük váratlanul fellépő szédülésről, hányingerről, fejfájásról és koponyanyomásról, amit néha „átható, irányított zaj” kísér. Néhányan azt mondták, hogy ha elsétáltak egy bizonyos pontból, képesek voltak megszabadulni az érzésektől. Egyeseknél traumás agysérülést diagnosztizáltak. Ők évek elteltével is szenvednek a visszatérő fejfájástól és más, egészségügyi problémáktól.

A misztikus tünetegyüttes 2016 végén jelentkezett először Kuba fővárosában, Havannában – szintén diplomaták körében. Innen származik a szindróma elnevezése.

A Havannában tartózkodó amerikai és kanadai diplomaták szédülésre, egyensúlyvesztésre, halláskárosodásra és szorongásra panaszkodtak, tüneteiket pedig „kognitív ködként” jellemezték.

Az Egyesült Államok akkor a „hangtámadásokkal” Kubát vádolta. Havanna határozottan cáfolt, az incidens pedig a két nemzet közötti feszültség fokozódásához vezetett.

Az amerikai szövetségi nyomozóknak mindeddig nem sikerült kideríteniük, hogy mi vagy ki okozza a rejtélyes tüneteket. Oroszországból, Kínából és a világ más pontjairól is jelentettek hasonló eseteket. Az érintettek kivétel nélkül külszolgálatot teljesítő amerikaiak voltak.

Egy szenátusi bizottság áprilisi jelentése szerint a gyanús esetek száma növekszik. Két, egymástól különálló eset történt a tavasszal a Fehér Ház közelében. Akkor a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársai voltak az érintettek.

Joe Biden elnök januári beiktatása óta több mint 20 tisztségviselő számolt be a Havanna-szindrómához hasonló tünetekről. Az amerikai tudósok szerint valószínűleg irányított mikrohullámú sugárzás okozza.

Miért éppen Bécs?

Az osztrák főváros régóta a diplomáciai tevékenység egyik központja, és – kivált a hidegháború korszakában – a kémkedés melegágyának számított. Sok kém mind a mai napig diplomáciai álca alatt tevékenykedik.

Az osztrák főváros több ENSZ-ügynökség, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet székhelye. A nagyobb országok, például az Egyesült Államok és Oroszország gyakran három nagykövettel is képviselteti magát.

Az USA tekintélyes diplomáciai jelenléttel rendelkezik. Az osztrák külügyminisztérium honlapja szerint 158 amerikai diplomata van jelenleg Bécsben.

A város ma közvetett tárgyalásoknak ad otthont Teherán és Washington között a 2015-ös, iráni atomalku megújításában tett kísérletekben.

(Borítókép: Bécs 2013-ban. Fotó: Imagno / Getty Images)    

Rovatok