Index Vakbarát Hírportál

Mikrohullámú fegyver okozhatta az amerikai diplomaták titokzatos tüneteit

2021. január 11., hétfő 13:23 | aznap frissítve

Titokzatos hangra panaszkodtak és agykárosodást szenvedtek a kubai és kínai nagykövetségen. Nagy energiájú mikrohullámű sugárzás okozhatta.

2016-ban az Egyesült Államok havannai nagykövetségén szolgáló diplomaták jelentették először a később ezért Havanna-szindrómának elnevezett jelenség tüneteit. Egy hirtelen érkező pulzáló hangot hallottak, amely hallhatóan nem az épületen belülről származott, majd ezt követően fejfájás, szédülés, egyensúlyvesztés, látás-, és hallászavarok, átmeneti süketség és kognitív zavarok jelentkeztek.

A tünetek általában átmenetiek voltak, de tíz személynél tartósnak bizonyult a hatás. A megbetegedetteknél idegrendszeri károsodásokat és az agyban bekövetkezett elváltozásokat állapítottak meg, a betegség okaira azonban mind a mai napig nem találtak magyarázatot.

Másfél évvel később a kínai kantoni nagykövetség alkalmazottai ugyanilyen panaszokkal fordultak orvoshoz, itt tizenöt munkatársnál mutattak ki különböző fokú fizikai sérüléseket. A kubai esethez hasonlóan ez esetben is idegrendszeri károsodásokat, valamint agyi elváltozásokat találtak az orvosok, és ott sem tudták megállapítani ezek okát, bár annyit nyilvánosságra hoztak, hogy a sérülések más jellegűek voltak, mint Kubában.

Egy frissen nyilvánosságra került National Academies jelentés alapján egy szakértő a Frey-hatásként ismert jelenséget nevezi meg valószínű okként. Ez a hatás a nagy erejű mikrohullámnak kitett emberi testben keletkezik.

A hidegháború hagyatéka

A hidegháború alatt mindkét fél végzett kísérleteket irányított energiájú fegyverekkel, bár ezalatt a legtöbben hajlamosak kizárólag lézerfegyvereket érteni, azonban fizikai sajátosságaik miatt a lézer mellett a mikrohullámok is alkalmasnak bizonyultak katonai célra. A fegyverként való felhasználásukra irányuló kutatások, már a hatvanas években elindultak, ráadásul Allan H. Frey amerikai neurológus bebizonyította, hogy már kisebb energiájú, impulzusszerű, modulált mikrohullámú sugárzás is képes hatni az emberi alanyokra, hangot létrehozva közvetlenül a hallószervekben. 

Az már a hatvanas években kiderült, hogy a nagy energiájú mikrohullám képes tönkretenni a bonyolult fegyverrendszereket, ezen belül kifejezetten az elektronikai eszközöket, ezért

a mai napig folynak mikrohullámú fegyverekkel kísérletek,

elsősorban drónelhárítás területén (Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project – CHAMP, Tactical High-power Operational Responder – THOR). 

A National Academies jelentése szerint azonban elektronikus eszközökben nem keletkezett üzemzavar, így adja magát a következtetés, hogy a Frey-hatás létrehozásához alacsonyabb energia szükséges, mint egy elektronikai eszköz tönkretételéhez. Ez azt is valószínűsíti, hogy egy már rendszeresített nagy erejű mikrohullámú fegyvert használtak a követségek ellen, azonban elég távolról, a kisugárzott energia ugyanis négyzetesen csökken a távolsággal. Így a célpontokat ért mikrohullámú sugárzás már nem hatott az elektromos berendezésekre, deaz ott dolgozókban kiváltotta a Frey-hatást. 

A SciTech Dailyben megjelent, a  témával foglalkozó cikk a területen dolgozó szerzője szerint az oroszok 2000 után folytatták a hidegháború alatt elkezdett kísérleteiket, míg a kínaiak az utóbbi 15 évben óriási összegeket fektettek a területbe. A támadásokban felhasznált eszközökkel így mindkét hatalom rendelkezik, de hogy pontosan mi történt az amerikaiakkal, és hogy miért, az továbbra is titok. Egy dolog biztos: a nagyhatalmakon kívül közel tucatnyi ország foglalkozik hasonló kutatásokkal, így még az elkövető(k) nemzetiségére is csak tippelni lehet. 

Rovatok