Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump: A kabuli merénylet nem történt volna meg, ha én vagyok az elnök

2021. augusztus 27., péntek 08:47

Donald Trump volt amerikai elnök utódját, Joe Bident kritizáló videóüzenetében úgy fogalmazott, hogy a kabuli nemzetközi repülőtéren végrehajtott csütörtöki merénylet

nem történt volna meg, ha ő lett volna az Egyesült Államok elnöke.

Az előző, 45. elnök a két perc tizenöt másodperces, a Fox Newsnak adott nyilatkozatában megemlékezett arról a tizenhárom amerikai katonáról, akik az ISIS-K terrorszervezet által elkövetett merényletben vesztették életüket – írta meg a New York Post

Donald Trump igyekezett megvédeni azt a döntését, hogy 2020 februárjában tűzszünetet kötött a tálibokkal. Azzal érvelt, hogy Joe Biden állításával ellentétben nem kötelezte el az Egyesült Államokat egy határozott kivonulási időpont mellett.

„Rengeteg időnk volt. A tálibok nem mozdultak. Teljesen az ellenőrzésünk alatt tartottuk őket. Nálunk voltak a repülőgépek, nálunk volt a légierő, nekik nem volt semmijük. Nem volt oka, hogy felgyorsítsuk az eseményeket.

Két-három évem lett volna, hogy kihozzuk az amerikai erőket. Sietni akartunk, de nem rohantunk sehova.

A kezünkben volt az irányítás, ők pedig megmozdulni is féltek” – mondta Donald Trump.

A kabuli merénylet több mint száz ember életét követelte. Joe Biden megtorlást ígért a 2011 óta az Egyesült Államok által elszenvedett legnagyobb afganisztáni katonai veszteségért. 

Rovatok