Index Vakbarát Hírportál

Pengékkel pusztít a nindzsabomba, amivel Amerika kilőtte az Iszlám Államot

2021. augusztus 29., vasárnap 10:17 | aznap frissítve

A Pentagon egy speciális, robbanóanyagot nem tartalmazó, módosított Hellfire rakétával támadta az Iszlám Állam fegyvereseit szombaton a kabuli repülőtér ellen elkövetett terrortámadás megtorlásaként, tudta meg a The Wall Street Journal

Az amerikai hadsereg által titokban kifejlesztett rakéta arra készült, hogy hajszálpontos célzással, robbanóanyag használata nélkül likvidáljon terrorista vezetőket, így drasztikusan csökkentve a lehetséges civil áldozatok számát. 

A jól ismert Hellfire rakétákat úgy alakították át, hogy a robbanótöltet helyett az orrba több mint száz font (negyvenöt kiló) fémet helyeztek, és így anélkül képes járművek vagy épületek tetejét átszakítani, hogy a közelben tartózkodókat is megsebesítené. 

Ez olyan, mintha egy ágyúból kilőtt üllő zuhanna az égből a célszemélyre

– fogalmaztak az illetékesek. 

Az R9X jelzésű fegyver emellett hat hosszú pengével is rendelkezik, amelyek néhány másodperccel a célba érés előtt kicsapódnak annak köpenyéből, így biztosítva a célpont megsemmisítését. A rakétát a hadseregen belül informálisan csak

nindzsabombának

becézik. 

A támadást egy Reaper drónról indították, amely a Perzsa-öbölből szállt fel. Két fegyverest sikerült megölni, akik az Iszlám Állam afganisztáni szárnyához tartottak. Egy harmadik személy is megsérült a támadásban.  

A Pentagon nem közölte a célszemélyek személyazonosságát. 

Az Egyesült Államok folytatni fogja a légi csapásokat

Joe Biden amerikai elnök vasárnap azt mondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is végre fog hajtani légi csapásokat az Iszlám Állam ellen Afganisztán területén, bár ezt a tálibok Afganisztán elleni támadásként értékelik. 

A szombaton kivitelezett dróntámadást követően az elnök azt nyilatkozta, hogy

ez a csapás nem az utolsó volt. 

Elképzelhető, hogy mégis marad egy amerikai kontingens Afganisztánban, hiába szögezték le a tálibok, hogy augusztus 31. a határideje a külföldi erők távozásának. Jelentések szerint erről továbbra is folynak a háttértárgyalások az amerikai és a tálib illetékesek között.

Rovatok