Index Vakbarát Hírportál

Tovább halogatja a lengyel alkotmánybíróság az EU-s és a nemzeti jog hierarchiájának kérdését

2021. augusztus 31., kedd 20:35 | aznap frissítve

Újfent elhalasztotta a lengyel alkotmánybíróság az eljárást arról a kérdésről, hogy az ország alaptörvénye prioritást élvez-e az európai uniós joggal szemben – jelentették be kedden Varsóban, amelyről az MTI közölt beszámolót.

A tájékoztatás szerint a testület szeptember 22-re napolta el a korábban keddre tervezett meghallgatást, állításuk szerint azért, hogy előre vehessenek egy másik ügyet, amelyben Marcin Wiącek emberi jogi biztos egy bíró felfüggesztését kezdeményezte.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök még márciusban kérte állásfoglalásra az alkotmánybíróságot a nemzeti és a közösségi jog közötti hierarchiára vonatkozóan. A nézeteltérés a lengyel bírák  fegyelmi rendszere  nyomán robbant ki, amely kritikusai szerint sérti a bírói függetlenséget. Az eljárás júliusban kezdődött meg az alkotmánybíróságon, ám azonnal el is halasztották, mostanra. A helyzet miatt többen attól tartottak, hogy Lengyelország akár  végletesen eltávolodhat  az Európai Uniótól.

Varsó már tavaly is nyújtott be hasonló alkotmánybírósági indítványt, miután az Európai Bíróság elrendelte a lengyel fegyelmi kamara rendelkezéseinek felfüggesztését. A lengyel vezetés akkor is annak véleményezésére kérte a taláros testületet, hogy az EU bírósága jogosult-e ilyen intézkedés elrendelésére.

Elemzők szerint az ítélet meghatározó lehet Lengyelország és az Európai Unió jövőbeli viszonya szempontjából. Az ügy azonban csupán egyike az EU és a lengyel kormány között fennálló számos vitás kérdésnek.

Rovatok