Index Vakbarát Hírportál

Pandzssíri ellenállók szabadságjogokat követelnek minden afgánnak

2021. augusztus 31., kedd 13:48

A pandzssíri ellenállók vezetője azt követeli az Afganisztánt uraló táliboktól, hogy decentralizálják a hatalmat, és biztosítsanak egyenlő jogokat és szabadságjogokat minden afgánnak – írja az MTI.

Ahmad Maszúd a Nemzeti Ellenállási Front (NEF) vezetője a Foreign Policy című amerikai folyóiratban hétfőn megjelent interjúban beszélt erről.

Ha a tálibok készek olyan megállapodást kötni a hatalom megosztásáról, amelyben a hatalmat egyenlően osztják el és decentralizálják, akkor mindenki számára elfogadható megállapodásra juthatunk. Minden, ami ettől kevesebb, elfogadhatatlan számunkra, és addig folytatjuk ellenállásunkat, amíg nem sikerül igazságot, egyenlőséget és szabadságot kivívni,

– szögezte le Maszúd.

A pandzssíri ellenállók vezetője nem zárta ki, hogy távozik a politikából, ha neki és támogatóinak sikerül megállapodniuk a tálibokkal az általa szabott feltételekről. Hangsúlyozta, hogy nem fél a konfrontációtól. Az újjáéledő konfliktust nem lehet polgárháborúnak nevezni, mert a tálibokat számos külső erő támogatja, amelyek beavatkoznak Afganisztán belügyeibe, a pandzssíriak viszont nem kapnak semmilyen támogatást külső erőktől vagy más országoktól - mondta Maszúd.

A Foreign Policy jelezte, hogy e-mailben kapott válaszokat Maszúdtól, de nem részletezte, hogy ez pontosan mikor történt. A média korábban már beszámolt a tálibok és az ellenállók Pandzssírban folytatott megbeszéléseiről, amelyek nem zárultak eredménnyel. A tálibok Maszúdot okolták kudarcukért. Helyszíni jelentése szerint hétfőn Pandzssír külterületén harcok folytak, egyik fél részéről sem volt jelentős siker.

Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssírra. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető.

Rovatok