Index Vakbarát Hírportál

Rasszizmussal vádolják Joe Bident

2021. augusztus 31., kedd 13:45

Nekimentek a republikánusok Joe Bidennek, mert szerintük az elnök szóhasználata lekezelő volt a feketékkel szemben.

Helyi idő szerint hétfő délután Joe Biden amerikai elnök tájékoztatót tartott az Ida hurrikánnal kapcsolatban a Fehér Házban. Az esemény elején az afroamerikai Cedric Richmond louisianai képviselőt, fehér házi főtanácsadót úgy mutatta be, hogy „a főtanácsadóm és egy fiú, aki nagyon, nagyon jól ismeri Louisianát”. Ez a Fehér Ház hivatalos jegyzőkönyvében is olvasható.

A The Daily Caller portál cikke szerint Joe Biden szavai felháborodást keltettek, a Twitteren többen is azért bírálták az elnököt, mert véleményük szerint szóhasználata lekezelő a feketékkel szemben.

Paris Dennard, a Republikánus Párt szóvivője emlékeztetett: Cedric Richmond nem mellesleg egy 47 éves férfi.

Amikor a 38 éves Ja'Ron Smith volt hasonló pozícióban, biztosíthatok róla mindenkit, Trump elnök nem nevezte őt fiúnak

– jegyezte meg, utalva arra, hogy Ja'Ron Smith szintén afroamerikai, aki korábban Donald Trump republikánus elnök egyik főtanácsadója volt.

Paris Dennard szerint Joe Biden nem először sérti meg nyilvánosan a feketéket, és nem is törődik vele.

Lavern Spicer floridai republikánus képviselőjelölt „durva, leereszkedő rasszistának” nevezte Joe Bident a Twitteren.

A demokrata politikust valóban nem először érte a rasszizmus vádja. Egy 2020-as podcastben arról beszélt, hogy azok az afroamerikaiak, akik még nem döntötték el, rá vagy Donald Trumpra szavaznak, nem is feketék. 2007-ben pedig Barack Obama később elnököt egyebek mellett olyan kifejezésekkel méltatta, hogy „érthetően kifejezi magát”, „tiszta és kedves”.

Rovatok