Index Vakbarát Hírportál

Szociáldemokrata fordulat válthatja a Merkel-korszakot

2021. augusztus 31., kedd 15:04

A szociális reformokat ígérő pragmatikus Olaf Scholz alkancellárt II. Angelaként is emlegetik, miközben a Merkel utódjának szánt Armin Laschetnek bele kell húznia. Paul Lendvai azonban óvatosságra int az előrejelzésekkel kapcsolatban.

Már leírták őket, de kancellárjelöltjük népszerűségi mutatóinak köszönhetően újra játékba kerülhettek a német szociáldemokraták (SPD) – írta az osztrák Der Standard keddi számában megjelent véleménycikkében Paul Lendvai, a hazánkban is ismert – az Orbán-kormányt sűrűn kritikával illető – publicista.

Cikkében Paul Lendvai rámutatott, hogy elődeivel szemben Angela Merkel kancellár leköszönése előtt is magasan a legnépszerűbb német politikus. Felmérések szerint az emberek háromnegyede gondolja úgy, hogy jó munkát végez.

Paul Lendvai úgy véli, a Merkel-kultusz paradoxikus következménye, hogy a vele való összehasonlítás elkerülhetetlenül árt lehetséges utódjának, a kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség kancellárjelöltjének, Armin Laschetnek.

Az észak-rajna–vesztfáliai kormányfő a kampányban nem teheti meg, hogy bírálja Merkel tizenhat éves kancellárságát, gyengeségeiről pedig – mint például amikor a háttérben nevetgélt, miközben az államfő az áradások áldozatairól beszélt – rendszeresen beszámol a sajtó. Ha közvetlenül választanák a kancellárt, Armin Laschetre 13 százalék voksolna – emlékeztetett a publicista.

Riválisa, Annalena Baerbock keserű csalódás a Zöldeknek, többek között a feljavított önéletrajza (a német sajtó több ferdítést és pontatlanságot talált benne), eltitkolt mellékjövedelme, illetve a könyvét ért plágiumvádak miatt.

A szociáldemokraták kancellárjelöltje, Olaf Scholz alkancellár és pénzügyminiszter nemcsak riválisai gyengeségei miatt vezeti a népszerűségi listákat, hanem azért is, mert a szociális reformok végigvitelét ígéri, és mert pragmatikus vezetési képességei biztonságérzetet adnak az embereknek – magyarázta Paul Lendvai. Felidézte, a Der Spiegel nemrég II. Angela címmel írt Scholzról.

Paul Lendvai óvatosságra intett a politikai előrejelzésekkel kapcsolatban, de figyelemre méltónak nevezte, hogy az SPD 15 év után először nemcsak a Zöldeket, hanem a CDU/CSU-t is megelőzte a felméréseken.

A publicista szerint kulcskérdés, meg tudja-e őrizni Olaf Scholz a belső megosztottsággal küzdő SPD vezetését. Megjegyezte, a kancellárjelölt még mindig nem zárta ki annak lehetőségét, hogy koalícióra lépjen „a NATO-ellenes baloldallal”, azaz a Baloldal (Die Linke) nevű párttal. Felemelkedésének véget vethetnek azok a figyelmeztetések, hogy megválasztásával baloldali szövetség fogja kormányozni az országot – tette hozzá Paul Lendvai.

A Forsa közvélemény-kutató társaság felmérése szerint Olaf Scholz szerepelt a legjobban a német kancellárjelöltek első televíziós vitáján vasárnap este. Még a vita előtt a Bild am Sonntag című lapban közölt közvélemény-kutatásból az derült k, hogy az SPD 24 százalékon áll, egy hét alatt két százalékponttal bővítette támogatói táborát. A CDU/CSU egy százalékponttal 21 százalékra gyengült.

Az Indexen foglalkoztunk azzal, hogy a szociáldemokrata Olaf Scholz a meglepetésembere a közelgő német szövetségi választásoknak, továbbá arról is írtunk, hogy az eredmény akár politikai instabilitást is okozhat.

Rovatok