Index Vakbarát Hírportál

Cukiságkampányt indítottak a tálibok

2021. szeptember 4., szombat 12:57

Cukiságkampányba kezdtek a tálibok, hogy elnyerjék az afgánok bizalmát – írja a Financial Times. Amennyiben kormányozni akarnak, az iszlamistáknak meg kell győzniük a lakosságot arról, hogy maguk mögött hagyták a korábban rájuk jellemző kegyetlenséget. 

Az, hogy egy politikus mosolyogva megölel egy pufók babát, csupán egy megszokott kép a közösségi médiában. Kivéve, ha ez a politikus egy vezető tálib tisztségviselő, a helyszín pedig Afganisztán fővárosa.

Kabul szívében szinte beleszerettem ebbe a tüneményes kabuli gyermekbe

– írta a fotót tartalmazó Tweetje alá Ahmadulla Vasik, a tálibok kulturális tanácsának helyettes vezetője egy nappal azután hogy az utolsó amerikai katona elhagyta az országot.

Vidéken pedig a tálibok által kinevezett tartományi kormányzók járják az utcákat, hogy a piacokon a vásárlókkal és az árusokkal beszélgessenek a problémáikról, miközben a fegyveres tálib harcosok a járólelőkkel szelfiznek. 

Ezek a gesztusok gyakorlatilag mintha egy amerikai választástechnikai tankönyvből lennének kimásolva, de Afganisztán új vezetőinek ez a „politikai színháza” egy olyan kommunikációs kampány része, amellyel a bizalmatlan lakosságot akarják meggyőzni arról, hogy ők már nem azok a kíméletlen szélsőségesek, akik előző uralmuk alatt öt éven keresztül brutalizálták a helybelieket, írja Amy Kazmin és Fazelminallah Qazizai, a Financial Times elemzői és helyszíni tudósítói.

El akarják nyerni az emberek támogatását. Népszerűek akarnak lenni, és megnyerni az emberek szívét. Sok-sok éves uralkodásra készülnek, és pontosan tudják, hogy ez nem fog menni a társadalom támogatása nélkül

– mondta el Nasratullah Haqpal, kabuli politikai elemző.

(Borítókép:  Afghan National Security Council / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok