Index Vakbarát Hírportál

Késnek az influenza elleni vakcinák a briteknél, pedig jön a szezon

2021. szeptember 5., vasárnap 06:43

Akár két hetet is késhetnek az influenza elleni vakcinaszállítmányok az Egyesült Királyságban amiatt, hogy a szigetországban hiány van kamionosokból.

A sofőrhiány múltkor még abban mutatkozott meg, hogy elfogyott a turmix a McDonalds gyorséttermekben, de most ennél jóval komolyabbnak tűnnek a következmények.

Angliában és Walesben már több háziorvos is érdeklődött az iránt, hogy mikor érkeznek meg az influenza elleni oltások, mivel ez már időszerű lenne. Az egyik legnagyobb vakcinagyártó cég, a Seqirus szerint a szállítmányok azért késnek, mert nincs elég kamionsofőr. 

a késés akár két hét is lehet.

David Wrigley, a Brit Orvosok Szövetségeének alelnöke arra kérte a parlamenti képviselőket, hogy „cselekedjenek, valamint tisztázzák, hogy miért nincs vészhelyzeti terve erre az esetre”. Hozzátette: ebben az esetben szerinte a kormánynak kellene gondoskodnia arról, hogy a vakcinák mielőbb megérkezzenek a rendeltetési helyükre. 

Anthony Harnden professzor, a brit kormány védőoltásokkal foglalkozó tanácsadó testületének (JCVI) alelnöke mindeközben arra figyelmeztetett, hogy a vakcinákra nagy szükség van, mert idén komoly influenza-járványra van kilátás.

Amikor az előző évben viszonylag kevésbé terjed az influenza [ahogy ez az előző évben történt a koronavírus-járvány miatt – a szerk.], akkor a következő évben rendszerint magas fertőzöttségi arányokat lehet látni

–  fogalmazott a professzor a BBC-nek. Gary Howsam, a brit háziorvosok szövetségének alelnöke ugyancsak kiábrándítónak nevezte a fejleményeket.

Ezt a hírt nagyon nem szerettük volna hallani

– mondta, hozzátéve: körülbelül 36 millió embert olthatnának be az influenza elleni vakcinával, ami miatt nagy szükség lenne arra, hogy a szállítmányozás megfelelően működjön és időben megérkezzen az oltóanyag. Akár néhány hetes késés is komoly gondot okozhat a háziorvosoknak és a pácienseknek – fogalmazott.

Ráadásul a brit egészségügyben nem ez az első logisztikai nehézség: az orvosok néhány nappal ezelőtt a vérvizsgálathoz szükséges üvegcsékből fogytak ki

Rovatok