Index Vakbarát Hírportál

Portland városa és a sátánisták nekimentek a texasi abortusztörvénynek

2021. szeptember 6., hétfő 14:03

Meg akarja tiltani a Texasba való üzleti beutazást és kereskedelmet Portland, amiért Texas államban szigorították a művi terhességmegszakítás feltételeit, megtiltva az abortuszt a terhesség hatodik hetét követően. A Fox News riportja szerint az Oregon szövetségi állam északnyugati részén található város tanácsa így kíván demonstrálni a Texasban hozott életpárti döntés ellen, és mindaddig fenn akarják tartani, amíg az általuk bírált törvényt nem vonják vissza.

Ted Wheeler polgármester az ügyben úgy nyilatkozott, hogy az esetleges lépésről szerdán fognak szavazni.

Az indoklás szerint mindenki számára fenn kell tartani a jogot, hogy „eldönthessék, akarják-e, és mikor akarják” a terhességet, a rendelkezés pedig szerintük „arra kényszeríti az embereket, hogy akaratuk ellenére legyenek terhesek.”

Korábban Joe Biden elnök a texasi szigorító intézkedést alkotmányellenességgel vádolta, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága jóváhagyta azt. Az elnök állásfoglalása a kérdésben egyébként korábban is megosztotta a társadalom egy részét, az amerikai püspökök egy köre például meg is tiltaná az egyébként katolikus Joe Bidennek a szentáldozást, mivel saját bevallása szerint bár személyesen ellenzi az abortuszt, de támogatja a nők jogát ehhez.

A szerdán hatályba lépő texasi életpárti törvény a hat hetes limitet az embrió szívműködésének kezdetével összefüggésben hozta meg, kritikaként azonban az is felmerül, hogy sok nő ekkorra még nem is veszi észre, hogy gyermeket vár.

A Fox News emlékeztet, hogy Portland városa egyébként korábban is híressé vált a liberális szellemiségéről, ugyanakkor Oregon állam legnagyobb városaként gyakoriak az összecsapások a szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali csoportosulások között. Tavaly a Black Lives Matter-tüntetések nyomán mintegy 15 millió dollárral csökkentették a helyi rendőrség költségvetését, amelyet követően a gyilkosságok száma is megugrott a városban.

Egyébként vannak, akik Portlandhez hasonlóan lépéseket tettek a texasi szabályozás ellen, a Satanic Temple nevű sátánista szektának ugyanis nagyon nem tetszik az életpárti intézkedés. Az Independent cikke szerint azt közölték, hogy vallási meggyőződésük jegyében jogi lépéseket tesznek azért, hogy a tagjai mentesüljenek a rendelkezés alól.

Rovatok