Index Vakbarát Hírportál

Ezért kapták lencsevégre Donáth Annát Emmanuel Macronnal

2021. szeptember 7., kedd 13:50 | aznap frissítve

A Momentum európai parlamenti képviselője olyan fotót osztott meg, amelyen a francia államfővel látható. Donáth Anna a képhez azt írta: „Emmanuel Macron előtt és előttünk is nehéz, sorsdöntő választások állnak”. Megkérdeztük az ellenzéki pártot, hogy hol és miért találkoztak.

Donáth Anna a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, nincs kétsége afelől, hogy azok fognak győzedelmeskedni, „akik igazságos, emberséges, zöld Magyarországot, Franciaországot és Európát akarnak építeni”.

Az Index kérdéseire válaszul a Momentum sajtóosztálya közölte: a Renew Europe Európai Parlamenti frakció éves kihelyezett ülését idén Párizsban tartotta. Emmanuel Macron a frakció tagjait ez alkalomból hívta meg az Élysée-palotába, ahol a képviselőkkel Európa jövőjéről egyeztettek. Donáth Anna és Cseh Katalin is a Renew Europe frakciójának a tagja.

A Momentum sajtóosztálya arról tájékoztatott, a francia államfő kiállt amellett, hogy

az uniónak közös védelmi rendszerre van szüksége, mivel az Amerikai Egyesült Államok megváltozott, bezárkózó külpolitikája új helyzetet teremtett, vagyis Európának aktív külpolitikai szerepvállalás mellett kell elköteleznie magát.

„A szövetségnek nem csak kifelé, de befelé is erősödnie kell” – írta a Momentum sajtóosztálya. Azt is hozzátették: a Renew Europe frakció tagjai Párizsi Nyilatkozatukban kiállnak amellett, hogy az uniónak minden tagállamban érvényt kell szereznie az emberi alapjogoknak, a jogállamiságnak, a demokráciának és természetesen a környezet védelmének, ami nélkül Európának nincs jövője.

A napokban Hilde Vautmans belga liberális európai parlamenti képviselő, a Renew Europe frakció tagja az EUObserver portálon megjelent publicisztikájában az Egyesült Államoktól való függőség önerőből való ellensúlyozására biztatott. Az afganisztáni kivonulás miatt bírálta az amerikaiakat, mert arról „a liberális nemzetközi rend” stabilitására való tekintet nélkül döntöttek. Vautmans szerint hatékonyabb uniós külpolitikára, és az amerikai erőtől való függőséggel szemben megfelelő európai haderő kialakítására van szükség.

Rovatok