Index Vakbarát Hírportál

Felzárkózott Dél-Korea Észak-Koreához

2021. szeptember 7., kedd 08:53

Tesztelte első, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját Dél-Korea, ezzel pedig csatlakozott azokhoz az országokhoz, amelyek már rendelkeznek ezzel a technológiával, köztük Észak-Korea. 

Egy dologban azonban megelőzte Szöul Phenjant: Dél-Korea lett az első olyan ország, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverekkel és ilyen katonai képességet fejlesztett ki.

Tengeralattjáróról indítható rakétákat hét ország, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, India és Észak-Korea fejlesztett ki. Az említett országok mindegyike rendelkezik nukleáris arzenállal is, amelyet jellemzően ilyen rakéták felfegyverzésére használnak.

A dél-koreai védelmi tárca nem bocsátkozott részletekbe a tesztkilövésről, annyit közölt, hogy a múőlt géten egy új tengeralattjáróról hajtották végre a kísérletet. 

A múlt héten a védelmi minisztérium közzétette a 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó védelmi tervezetét, amely új, jelentősen megnövelt pusztító erejű rakéták kifejlesztésére szólított fel.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a hagyományos fegyverzetű dél-koreai rakéta a jelentések szerint a Hjunmu 4-4 kódnevet kapta, és feltehetően az ország Hjunmu-2B ballisztikus rakétájának egy változata, amelynek repülési hatótávolsága mintegy 500 kilométer.

Dél-Korea egyre nagyobb teljesítményű rakétákat fejlesztett ki, amelyeket arra terveztek, hogy Észak-Korea jelentősen megerősített bunkereit és alagutjait célozzák, valamint arra, hogy csökkentse katonai függőségét az Egyesült Államoktól, amely több ezer katonát állomásoztat a Koreai-félsziget déli részén.

Mindkét Korea a másik katonai fejlesztéseire hivatkozik, hogy növelje katonai képességeit – mutat rá az MTI. 

Egy másik téren is folyik a versen a két Korea között: a divat. Míg Dél-Korea a K-pop stílussal hódít nemcsak Ázsiában, de világszerte, addig északon betiltották a különleges haj- és táncstílussal bíró zenei irányzatot, a mérvadó pedig továbbra a szeretett vezér, aki mostanában össze is kapta magát. 

Rovatok