Index Vakbarát Hírportál

Az uniós szóvivőt meglepte, hogy a tálibok nem teljesítették ígéretüket a sokszínűségről

2021. szeptember 8., szerda 18:36

Az ideiglenes tálib kormány nem teljesítette azt az ígéretét, hogy más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad az új kormányban – állapította meg Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője, akit az MTI idézett.

A szóvivő konstatálta a bombameglepetést, miszerint „nem úgy néz ki”, hogy az új kormány képviselni akarná Afganisztán gazdag etnikai és vallási sokszínűségét, noha erre vonatkozóan a tálibok „ígéretes nyilatkozatokat” tettek az elmúlt hetekben.

Stano a hasonló helyzetekben megszokott szófordulatokkal élve aggasztónak nevezte azokat a híreket, melyek szerint a tálibok nem tartják tiszteletben azokat a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeket, amelyek mellett Afganisztán az elmúlt évtizedekben elkötelezte magát, beleértve az alapvető szabadságok megkülönböztetés nélküli tiszteletben tartását. Hozzátette, biztosítani kell a békés gyülekezés szabadságát, bár az nem derült ki, hogy pontosan hogyan.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerdán sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, az Európai Unió készen áll, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújtson a konfliktus sújtotta országnak, azonban a hosszabb távú támogatás folyósítása attól függ, hogy a tálibok tiszteletben tartják-e az alapvető szabadságjogokat.

Nagyon alaposan megvizsgáljuk, miként viselkedik az új kormány, mielőtt kötelezettséget vállalnánk

 – fogalmazott az uniós biztos.

Kedden megalakult a tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével. Médiaértesülések szerint Ahund a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapítóinak egyike, és a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla közeli szövetségese volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és hogy lesznek-e választások.

Rovatok