Index Vakbarát Hírportál

Brit elemző: Hanyatlik az amerikai világrend

2021. szeptember 8., szerda 15:18

Komolyabban kell vennie Oroszországot és Kínát az Egyesült Államoknak az afganisztáni fiaskó után, véli egy brit think tank elemzője.

A hidegháború vége óta képtelen koherens stratégiában gondolkodni az Egyesült Államok – állapította meg Sarah Coolican, az LSE IDEAS brit külpolitikai think tank elemzője az Euronews hírportálján megjelent keddi véleménycikkében.

A szerző emlékeztetett, hogy amikor két héttel a tálib hatalomátvétel után, augusztus 31-én véget ért az evakuálás, vagyis Afganisztán húszéves megszállása, úgy tűnt, eljött az amerikai vezetésű világrend végét is elhozta. Az amerikai stratégiai gondolkodás tartós hiányából Sarah Coolican szerint három következtetést is le kell vonni.

Először is, az Egyesült Államok megszűnik unipoláris, globális szuperhatalom lenni. Még mindig nagyhatalom, de nem hegemón, hanyatlásához pedig az ambícióinak a visszafogása is társul. Ebből fakad a második megállapítás, miszerint Washingtonnak komolyabban kell vennie Kínát és Oroszországot.

Harmadszor pedig, az Egyesült Államoknak helyre kell hoznia a kapcsolatát a szövetségeseivel. Coolican szerint ugyanis az afganisztáni kivonulás helyrehozhatatlan károkat okozott az Egyesült Államok megítélésének.

Az afganisztáni kivonulás utáni elemzéseknek se szeri, se száma a nemzetközi sajtóban. Hans-Josef Beth, a német hírszerzés (BND) egyik korábbi vezetője a svájci Neue Zürcher Zeitungban nemrégiben megjelent publicisztikájában azt írta, a tálibok afganisztáni győzelme után eljött az ideje a nyugati stratégiaváltásnak a terrorellenes harcban.

Hans-Josef Beth szerint „smart powerre” van szükség, vagyis „okos erőre”, nem pedig arra, hogy a nyugati demokráciák mindig az elsöprő katonai és gazdasági fölényüket kamatoztassák.

(Borítókép: Emberek a New York-i Értéktőzsde épülete előtt sétálnak 2020. február 12-én. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok