Index Vakbarát Hírportál

A német rendőrség is használta a Pegasust

2021. szeptember 8., szerda 20:06

A német rendőrség is vásárolt a Pegasus nevű megfigyelőszoftverből. Az ügyletet a szövetség rendőrsége szigorúan titkosnak minősítette 2019-ben.

hvg.hu a Die Zeit cikke alapján azt írta, a berlini kormány a törvényhozás belügyi bizottságát zárt ülésen tájékoztatta erről. A Deutsche Welle információi szerint a német jogászok problematikusnak ítélték a Pegasus alkalmazását.

Ezért a kémszoftvert lebutították,

bár nem egyértelmű, hogy pontosan milyen funkciókat vettek ki belőle. A német alkotmánybíróság korábban egyébként leszögezte, hogy kémprogramokkal

csak speciális esetben figyelhetnek meg telefonokat és számítógépeket a hatóságok.

A vásárlásról szóló hírt Martina Link, a szövetségi rendőrség alelnöke is megerősítette. Elmondta, hogy a Pegausnak egy trójai szoftverét szerezték be, amelyet idén márciustól alkalmaznak a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen.

Magyarországon a Direkt36 szerint több mint háromszáz embert – újságírókat, politikusokat, ismert közéleti szereplőket – figyelhettek meg az izraeli NSO által gyártott kémszoftver segítségével. A magyar kormány mindeddig cáfolta, hogy törvénytelen adatgyűjtés folyt volna. 

Bár az eddig ismert lehallgatások többsége az előző években történt, szerdán kiderült, hogy idén is alkalmazták a programot egy nyíltan ellenzéki portál vezetőjével szemben. 

Rovatok