Index Vakbarát Hírportál

További két minisztériumot kap az RMDSZ

2021. szeptember 8., szerda 07:57

Az USR–PLUS minisztereinek lemondása után megüresedett tárcavezetői pozíciókat ideiglenesen szétosztja a kormány a megmaradt miniszterei között. Két minisztérium irányítása kerül át ideiglenesen az RMDSZ-hez: Cseke Attilára az egészségügyi, Tánczos Barnára pedig a kutatási, innovációs és digitalizációs miniszteri feladatkört ruházzák át – írja az Új Magyar Szó online.

A lap forrásai szerint az RMDSZ vezetősége és a szövetség érintett miniszterei egyeztettek Florin Cîțu miniszterelnökkel a minisztériumi feladatkörök átruházásáról, és amennyiben az államfő elfogadja és kihirdeti az USR–PLUS-os miniszterek lemondását, akkor „ez egy működőképes megoldás lesz”, ameddig nem rendeződik a koalíció és a kormány sorsa és nem sikerül új minisztereket kinevezni a most kedden lemondottak helyére.

Mint megírtuk, szeptember 2-án, csütörtökön megvonta a bizalmat Florin Citu miniszterelnöktől az USR–PLUS, a középső romániai kormánypárt. Két nappal később érkezett a hír: a szövetség bizalmatlansági indítványt is benyújtott a Cîțu-kormány ellen. A bizalmatlansági indítványt a liberális USR–PLUS szövetség és a magyarellenes soviniszta Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselői írták alá. Dan Barna miniszterelnök-helyettes kijelentette, reményeik szerint rövid időn belül új miniszterelnöke lesz az országnak.

Rovatok